SOCIAL MEDIA

one day without internet

23. apríla 2019
Niekedy, keď má človek zlú chvíľu, nemá chuť písať. Inokedy je to presne naopak. Má zlé obdobie a najradšej by zapísal aj tie strany, ktoré sú už zapísané.
Nedávno som čítala jednu takú kratučkú vetu, ktorá vystihovala celý môj (zatiaľ celkom krátky) život. Stálo v nej: Žijem pre písanie, vďaka ktorému som.
A presne to platí na moju menšiu situáciu teraz. Síce nemám práve najlepšiu náladu a nepekné obdobie, ktoré prišlo pred asi dvomi týždňami sa so mnou vlečie neustále, najradšej by som si vypísala dušu. Píšem o všetkom a všetkých, zameriavam sa na všetky možné témy a pracujem si na svojom malom sne. Lenže potom prídem na blog a rozmýšľam, čo vlastne napísať. O čom by mohli byť nasledujúce články na blogu.

Nad témou dnešného článku som uvažovala už dlhšie, no nakoniec som sa rozhodla. Napíšem vám o mojom menšom experimente, ktorý som robila práve kvôli jednej prednáške v škole.
Pred približne tromi týždňami nám prednášajúca navrhla, aby sme si vybrali jeden deň počas víkendu, kedy obmedzíme internet (najlepšie rovno na 24 hodín). Na začiatku to bol pre mňa horor, pretože počas týždňa kvôli škole veľa práce nestíham, a preto si väčšinu vecí vždy urobím počas víkendu. Lenže ak nebudem celý jeden deň počas víkendu na internete, ako budem potom stíhať prácu?

Najprv som uvažovala, že sa do tejto "challenge" jednoducho nezapojím a pri rozprávaní sa o pocitoch z nej, nepoviem nič. Nakoniec som sa však rozhodla, že takéto niečo podstúpim a začala som si plánovať prácu. Ako čo kedy urobím. V piatok som si spravila väčšinu roboty, dokonca som si spravila aj niečo, čo so mala naplánované na nedeľu. Sobota bez internetu teda pre mňa mala veľmi dobrý účinok už na predchádzajúci deň, kedy som zbytočne neprokrastinovala a od práce som neodskakovala.
Nastal deň D., sobota, kedy som si povedala, že na internet teda nepôjdem. Výsledkom tohto experimentu bolo, aby sme si zistili, aké "abstinenčné príznaky" budeme už po jednom dni mať.
Ráno a doobedie počas soboty boli klasické ako u mňa vždy bývajú. Spolu s maminou sme upratovali a nejako mi internet nechýbal. Poobede k nám prišla na návštevu rodina, vďaka čomu som na nejaké to socializovanie prostredníctvom sociálnych sietí, ani len nemyslela.
Prvý nejaký ten príznak na mňa prišiel okolo piatej hodiny poobede, kedy som už začínala byť jemne nervózna. Keďže píšem a zaujímam sa o novinky vo svete a u nás doma, chýbalo mi otvorenie nejakého webu a čítanie článkov. Takisto mi chýbalo scrollovanie sociálnych sietí a sledovanie mojich obľúbených profilov.
Po takomto dni som pochopila niekoľko zásadných vecí, o ktorých som síce doteraz vedela, ale myslela som si, že som voči nim "odolná". Pochopila som však, že nie som. To sa však stalo až vtedy, keď som minimálne jeden deň bez internetu vlastne bola. Aké boli teda veci, ktoré som sa dozvedela?
  1. Informácie vám neutečú a o nič neprídete. Jeden deň bez sociálnych sietí alebo internetu vám nič neurobí a o žiadne informácie neprídete. Ak ste nedočkaví ako ja a chcete mať o všetkom prehľad, stačí si zapnúť večer televízne noviny a vypočuť si všetky novinky. Po opätovnom prihlásení na internet si všetko môžete prečítať a následne sa oboznámiť s vecami, o ktorých ste nevedeli. 
  2. Zbavíte sa zbytočného tlaku. Neviem ako vy, ale ja som osobne človek, ktorý počas dňa často nebýva na Instagrame. Väčšinou len niečo pridám na story alebo odpíšem na správy, no tým to hasne. Okrem toho, že u nás v škole internet dosť blbne a instagram mi ani len nenačíta, často nemám ani pri konverzáciách s kamarátkami čas scrollovať internet. Problémom však je, že keď prídem následne domov a ľahnem večer do postele, Instagram scrollujem minimálne polhodinu, kým si pozriem všetky novinky a nové fotky, ktoré pridali účty, ktoré sledujem. Takto večer na mňa občas ide tlak a mierny stres, že si nestihnem pozrieť všetky novinky a prečítať všetky články, ktoré chcem. Popritom musíte odpisovať aj priateľom, ktorí čakajú. Je toho jednoducho veľa na jednu osobu, nemyslíte? 
  3. Nebudete toľko ovplyvnení reklamou. A to je jedna veľká výhoda. Niektorí ľudia si to možno ani neuvedomujú, no každý deň sme ovplyvnení toľkými reklamami, že nám z toho môže až šibať. Osobne si to všímam omnoho viac ako predtým (napríklad keď som nepísala, nezaujímala sa o nejaký ten marketing a reklamu alebo keď som ešte neštudovala žurnalistiku) a presne preto ma reklamy otravujú o niečo viac. 
  4. Máte omnoho viac času. Ja som si to uvedomila už hneď ráno, keď som popri upratovaní stále nepozerala na mobil a nejako som ho nekontrolovala stále. Ak nebudete stále behať po internete, budete mať omnoho viac času na čítanie kníh alebo na nejaké aktivity ako šport. 
  5. Nebudete mať depresiu alebo zlú náladu. Sociálne siete s "perfektným" životom nejakých modeliek z Ameriky neprispievajú práve najlepšie, keď je u nás ešte v apríli ráno 0 stupňov a ráno vstávate o piatej, aby ste prišli na prvú prednášku (áno hovorím zo svojej skúsenosti). Žiadne sociálne siete, žiadna depresia.
Ale nesmieme hovoriť len o negatívnych účinkoch a negatívach celkovo, ktoré nám sociálne siete a internet prináša. Internet, sociálne siete a aplikácie v mobiloch nás totižto spájajú a pomáhajú nám pri mnohých činnostiach.

Skúšali ste niekedy takýto deň aj vy? Aké mal na vás účinky? :) 

10 komentárov :

  1. Ja na takéto offline dni nedám dopustiť. Krásny článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Že áno! 😄 keď som robila tento deň prvýkrát, bol to fakt horor

      Odstrániť
  3. Vydržím to, ale taky jsem taková nervózní :D ale musím si takové dny taky udělat a mnohem častěji :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak! Sú však aj v niečom dobré a naozaj by si ich mal človek zaraďovať častejšie :)

      Odstrániť
  4. A já mám takové dny nejraději, kdy odložím počítač i telefon a jsem klidně celý den offline. Přijde mi to jako odpočinek, kdy prostě nic nemusím, mám klid, nikdo mě neruší a můžu se věnovat jen sama sobě a tomu, co mě baví.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak! Keď človek vypne všetky “internety” odrazu sa cíti tak voľne 🙂

      Odstrániť
  5. I think it's wonderful that you were able to step away from the internet and the pressures of social media for a little while. I've been trying to be more mindful of my time online as well.
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť