SOCIAL MEDIA

without bra trend

19. septembra 2018
Nedávno som si všimla jednu vec. Čím som staršia, tým viac iných tém na blog pribúda a presne naopak, niektoré ubúdajú. V minulosti som sa dosť orientovala na zdravý životný štýl a jedlo, kým v dnešnej dobe sa zaoberám skôr módou, kozmetikou a takým ženským svetom. Je jasné, že čím sme starší, pribúdajú nám rôzne schopnosti, sme silnejší, múdrejší a viac sme si toho prežili, takže máme aj viac skúseností. Keď však robíte niečo tvorivé, ako napríklad keď píšete, nakrúcate videá alebo fotíte, môžete svoj posun vidieť ešte lepšie a zreteľnejšie, ako inokedy.
Dnes som sa rozhodla, že svoj článok napíšem za pomoci viacerých ľudí v mojom živote. Pomocou mojich kamarátok, kamarátov a rodiny som si zistila pár informácií a mohla som tak tomuto článku dať omnoho väčšiu výpovednú hodnotu, ako inokedy, keď píšem skôr články zo svojho pohľadu. Článok tak nie je len subjektívny a ukazuje pravdu o jednom z dnešných trendov.
Asi pred dvomi mesiacmi som si po dlhej dobe kúpila časopis EMMA. Tento časopis som si v minulosti kupovala pravidelne. Milovala som odtiaľ články a vždy som zistila nejaké nové módne trendy. Potom som však na to niekedy počas mesiaca zabudla a taký ten zvyk, prísť raz do mesiaca do obchodu a kúpiť si časopis sa akoby vytratil. Kúpiť si novú EMMU ma napadlo tesne pred dovolenkou, kedy som potrebovala aspoň dva časopisy na dlhé cesty v aute alebo na nejakú zábavu pri ležaní a opaľovaní sa na dovolenke.
Práve v tomto časopise som si prečítala jeden článok o podprsenkách, ktorý ma prekvapil. Síce som si všimla, že po svete chodí čoraz viac žien, ktorým vyhovujú braletky alebo podprsenky bez kostíc, nenapadlo ma, že by existoval aj "bezpodprsenkový trend", ktorý práve teraz letí a začala som trochu uvažovať.
Úprimne, ja som s podprsenkami nemala nikdy problém. Keď som išla poprvýkrát s mojou mamčou kupovať podprsenky, nerobila som z toho žiadnu vedu a kúpila som si dve, veľmi pohodlné podprsenky, ktoré som nosila naozaj veľmi dlho. Neskôr, keď som dospela a potrebovala som o niečo väčšie podprsenky, som išla na nákup už sama alebo s kamarátkami. Neviem či som mala vždy na podprsenky šťastie alebo čo, ale nikdy sa nestalo, že by mi tento kúsok spodného prádla prekážal, zavadzal alebo nebodaj by ma oškieral. Všetky podprsenky, dokonca aj tie s kosticami a nejakým push-up efektom sa mi vždy nosili veľmi príjemne. Práve to bol dôvod, prečo som nikdy nerozmýšľala nad inou variantou, akou sú napríklad braletky alebo žiadne podprsenky. Vyjsť niekam bez podprsenky mi nebolo práve najpríjemnejšie a nikdy som to nepotrebovala, takže som nad tým ani neuvažovala.
Začala som však o tomto "trende" uvažovať až po prečítaní článku, kedy som nejak pochopila, že nosenie oblečenia bez podprseniek je vraj pre mnoho žien úplne normálne. Zistila som, že po tomto "podprsenkovom prevrate", ktorý začal už pred približne rokom, klesol značke Victoria's Secret ročný obrat o viac ako 30%.
A tu sa ženský svet rozdelil na dve časti. Na ženy, ktoré podprsenky nosia a nevedia si predstaviť to, že by ju nemali a na ženy, ktoré chodia bez podprseniek úplne všade a milujú tento pocit voľnosti.
Samozrejme, nebol by to ten pravý "trend", ak by sa k tomuto všetkému nevyjadrila desiatka doktorov a každý z nich mal iný názor. A aj tu sa nám delia doktori na dve skupiny, kde jedni hovoria, ako podprsenky zapríčiňujú problémy s prsiami, ako napríklad ich ovisnutie (keďže prsia si zvyknú na to, že ich podprsenka drží a potom stačí len chvíľka bez nej a ovisnú) či dokonca rakovina a druhí zas vravia presný opak. Že podprsenky sú zdravé, dobré a ženy by ich mali nosiť. Kde je však potom pravda? Niet sa ani čomu čudovať, keď je celý svet po takýchto vyhláseniach úplne dezorientovaný, pomýlený a mnohí sa prekrikujú a hovoria si len to svoje.
A tak som začala pátrať. Keďže ja som človek veľmi zvedavý a vždy hľadám nejaké novinky a príčiny, prečo niečo je tak a iné zas inak, rozhodla som sa, že sa pozriem aj do minulosti.
Prvá vec, ktorá mi v súvislosti s podprsenkami vyskočila bolo ich pálenie v roku 1968, kedy sa skupina feministiek rozhodla, že na súťaži krásy Miss Amerika v Atlantic City ukáže svoju silu. Okrem toho, že spálili podprsenky a do ohňa hodili topánky na podpätku, nátačky a pinzety, priviedli aj živú ovcu, ktorú korunovali na Miss Amerika.
A tu niekde, v roku 1968 sa to všetko tak začalo. Ženy si uvedomili, že podprsenky nosiť naozaj nemusia a je len na nich, či to spravia alebo nie.
Treba však podotknúť, že na to, aby ste sa podprseniek vzdali, feministkami byť nemusíte.

Teraz sa presunieme do roku 2018. Mnohé ženy dnes podprsenky vôbec nenosia, alebo niektoré z nich ich vymenili za mäkké braletky, ktoré prsia držia, no nemajú žiadne kostice. Niektoré ženy dokonca nosia veľmi rady aj športové podprsenky počas bežného dňa. Niet sa ani čomu čudovať. Tieto podprsenky sú veľmi praktické a najmä príjemné na nosenie, tak prečo ich nosiť len počas športovania?
Môj názor na tento "bezpodprsenkový trend" je takýto:
Ak má žena pekné a pevné prsia, tričko bez podprsenky vyzerá naozaj veľmi dobre. Mnohé však veľmi dobre vieme, že telá, ktoré vidíme na instagrame alebo na iných sociálnych sieťach sú mnohokrát ťažko dosiahnuteľné alebo umelo vytvorené, a preto sa v skutočnom živote často potýkame s problémom, že chceme nosiť tričká bez podprseniek, no bojíme sa, že to nebude vyzerať dobre. Aj napriek tomu, že ja osobne veľmi rada experimentujem v móde a skúšam niečo nové, tričko úplne bez podprsenky, kde by mi boli vidno bradavky, by som si s najväčšou pravdepodobnosťou neobliekla, no mnohokrát sa stretávam aj s takým oblečením, do ktorého sa podprsenka nehodí a prsia cez látku nevidno, čo je skvelé a do takéhoto niečoho by som určite šla. Ako som však na začiatku spomenula, podprsenky, ktoré mám ma nijako netlačia ani nič, a preto mi ani nevadia. Doma mám aj pár braletiek, ale tie nosím len raz za čas. Ku koncu už len dodám toľko, že tento trend nie je zlý a myslím, že každá žena si zaslúži voľnosť a komfort počas každého dňa. Ak sa cítite bez podprsenky dobre, nenoste ju. Je to len na vás :)
Ako som spomenula už vyššie, dnes to nebude len môj názor, ale takisto aj názor mojich kamarátok, kamarátov a rodiny, ktorí sa mi takisto vyjadrili.
"Tento trend je podľa mňa super vec. Páči sa mi to a podprsenky už moc nenosím. Nosím maximálne braletky. Nejaké čipkové a veľmi pekné. Na tých si dám záležať." - Saša

"Ja za ten trend som. Keď sa niekto jednoducho necíti na to, aby nosil podprsenky, tak nech ich nenosí alebo nosí len také bez kostíc. Je to určite oslobodzujúci pocit, išla som tak už niekoľkokrát po meste, ale moja komfortná zóna to nebola. Samozrejme, keď mám napríklad mikinu, viac vrstiev alebo niečo voľnejšie, tak mi to nevadí až tak veľmi. Keď sa mám priznať, doma tak behám neustále." - Lola

"Keď má dievča pekné a pevné prsia a nerada nosí podprsenky, tak prečo nie? Je to jej vec, nech si nosí, čo chce, a keď niekoho takto stretnem, tak mi to vôbec neprekáža. Viem, že to možno vyznie blbo, no problém je skôr vtedy, keď má žena ovisnuté prsia a bez podprsenky to jednoducho nevyzerá pekne." - anonym (muž) 

"Myslím si, že chodiť úplne bez podprsenky je neslušné a v niektorých prípadoch až drzé. Sme predsa ženy a mali by sme sa aj podľa toho chovať. Keď už žena nechce nosiť klasické podprsenky, sú tu mäkké varianty bez kostíc alebo braletky. Tie mi prídu v určitých outfitoch v poriadku." - Ivet  

Podľa mňa je to zbytočné. Síce to u niektorých spraví rozruch, že niekto nenosí podprsenky, no ja som za: Podprsenky preč :)" - anonym (muž)  
 Myslím si, že z týchto všetkých názorov je len jasné, že tento trend bez podprsenky síce nie je žiadnym tabu, no nie je to ani vec, ktorá je úplne "normálna". Samozrejme, ak vám tento trend vyhovuje, je len na vás, či tento kúsok spodného prádla nosiť budete alebo nie. Uvedomte si dievčatá, baby, ženy, že je len na vás, čo budete nosiť. Nesmiete sa nechať uniesť davom a vždy si nájsť také oblečenie, ktoré vám dobre sadne a budete sa v ňom cítiť pohodlne :)
Stretla som sa však aj s názorom, ktorý porovnával mnohé ženy s mužmi. "Prečo musíme my nosiť podprsenky, keď mužom pravidelne presvitajú bradavky cez priliehavé tričká?"
Tu by sme sa mali zastaviť a trochu si to všetko premyslieť znova. My ženy sa nemôžeme porovnávať s mužmi, pretože je to niečo úplne iné. V mnohých prípadoch milujeme svoju ženskosť a to, ako sa od mužov odlišujeme, no v tomto prípade sa s nimi chceme porovnávať? Dôležité je stáť si za svojim názorom a nemeniť ho podľa situácie, v ktorej sa nachádzame.
A čo vy a názor na tento "trend"?

4 komentáre :

  1. Velmi pěkný článek. Já jsem za to, ať si každý nosí, co chce a v čem se cítí nejlépe. Sama tak chodím, ale ven bez podprsenky bych určitě nešla.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hezký článek :) Mně je v podstatě jedno, jestli někdo má podprsenku nebo ne, ale připadá mi divné si ji nebrat pod průhlednější tričko a že tací lidé jsou :D Jinak já podprsenky většinou nosím, ale doma je nenosím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Souhlasím s tím, že pokud žena má pěkná a pevná prsa a nestydí se, ať si klidně chodí bez podprsenky, je to její věc a pokud se cítí dobře, proč ne, ale určitě to není vhodné například do práce... záleží, kam se vydá. Já osobně chodím bez podprsenky občas doma, u přítele, nebo na spaní si ji neoblékám, ven se bez ní nehnu. Braletky jsou pohodlnější, ale prsa mi tolik nedrží, nicméně se jim nebráním a hodně se mi líbí.

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť