SOCIAL MEDIA

trends: overpriced things

28. mája 2019
Dnes som si pre vás pripravila ďalší z tých dlhších článkov s nejakými trendami. Všimla som si, že takýto typ článkov baví nielen mňa písať, ale takisto aj vás čítať. Články majú veľmi peknú odozvu, a preto som sa rozhodla, že sa pustím do ďalšieho s názvom "trends".
V tomto článku by som chcela rozprávať na tému toho, čo je v móde tzv. "overpriced". Inak povedané, kúsky, ktoré túži mať úplne každý, sú preceňované a ani tak dobre nevyzerajú.

Aby sme mohli niekde začať, načriem jemne do minulosti. Presnejšie do mojej minulosti, v ktorej som mala približne 13-14 rokov a nakupovala som také kúsky, ktoré by som si dnes už nikdy na seba nedala.
V tomto období, čiže v rokoch približne 2011/2012, leteli samé zaujímavé veci, po ktorých som túžila. Neviem, či si pamätáte na americkú vlajku, ktorá bola takmer na každom kúsku oblečenia. Ja si na tento "americký" štýl veľmi dobre pamätám a doma mi pristálo rovno niekoľko druhov oblečenia, ktoré na sebe vlajku mali. Medzi nimi bola napríklad rifľová bunda, ktorú som si nedávno všimla v jednom z mojich starších outfitov.
Okrem tohto trendu si pamätám aj na zaujímavý trend "galaxy" vecí, ktoré mi dnes prídu naozaj otrasné. Jednoducho povedané, vidno, že som dospela.

V tomto období tak boli obľúbené najmä tieto dva trendy, čo značky a obchody veľmi radi využívali. Ceny za takéto oblečenie boli vždy neskutočne premrštené, aj keď to bola v konečnom výsledku úplná handra. A to nepreháňam. Mnohokrát mi takéto oblečenie vydržalo pár týždňov či mesiacov.

Presunieme sa do roku 2019, kedy toho v móde vládne hneď niekoľko. Každý má možnosť vybrať si niečo svoje, podľa svojho štýlu. Možno sa to zdá len mne, kvôli tomu, že som bola menšia, no v minulosti bola pre mňa móda celkom selektovaná. Bol tu jeden smer, ktorým sa skoro každý uberal a ak vás ten nezaujal, museli ste si vystačiť s nejakými úplne bežnými kúskami, v ktorých ste boli "priehľadní".
Dnešná móda ponúka, aspoň podľa mňa, omnoho viac smerov, štýlov a zaujímavých kúskov, v ktorých sa môže nájsť úplne každý. Ja som sa našla najmä v elegantnejšom štýle spolu s kabátmi, vysokými opätkami sukňami či blúzkami, no takisto ma zaujíma aj trochu športovejší štýl, v ktorom si obliekam rifle, tenisky či "basic" tričká. Baví ma, že je móda hra.

Aby sme sa však vrátili k hlavnej myšlienke, dosť preceňované veci dnešnej módy sa mi zdajú napríklad tenisky, za ktoré dnes dáte tri či štyri stovky a vydobyjete si nimi tak lepšie "postavenie" v dnešnej spoločnosti. Trochu na hlavu, nie?
Nebudem tu teraz hovoriť, že nie som človek, ktorý si tieto tenisky nekúpi, pretože mám doma zopár párov, ktoré nestáli práve najmenej, no skôr mi ide o to, čo vlastne kúpou týchto topánok alebo aj iných kúskov, chce človek dosiahnuť. Pretože, osobne si myslím, že tie "decká", ktoré sa dnes prechádzajú po uliciach v známych značkách, ich nosia najmä z dôvodu postavenia v spoločnosti a kvôli tomu, aby mohli pred ostatnými ukázať, že "oni na to majú".
Tento trend v spoločnosti sa mi zdá trochu zvrátený a smutný, pretože len málo ľudí v nižšom veku si uvedomuje, že to čo má jeden na nohách, môže byť výplata rodiča toho druhého. A na to by sme nemali nikdy zabúdať.

Druhým trendom, ktorý by som si ja osobne asi nikdy nedala na seba, sú biele ponožky k sukni alebo k rôznym iným krátkym nohaviciam. Ponožky mám rada, ale prosím vás, nie v takej tej kombinácií ako sukňa. Neviem, kedy to začalo, ale všímam si to na čoraz viac ľuďoch a len tak krútim hlavou, pretože mi to príde veľmi smiešne a nie nejaké módne.
Neónovému trendu som sa venovala v samostatnom článku, no nie je na škodu ho tu tak jemne spomenúť. Osobne na neóny vôbec nie som a nevlastním ani jeden podobný kúsok. Sama dobre viem, že by som sa v ňom dobre necítila. Viem však, že mnohí ľudia, dokonca aj jeden človek v mojom okolí (hellou Loli), vie takéto zaujímavé kúsky perfektne kombinovať. Ak je niečo neónové dobre do outfitu skombinované, môže ho oživiť. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov sa stretám s nepeknými kombináciami.

Cítiť sa dobre v oblečení je jedna vec, no mať na sebe o tri či štyri čísla väčší kabát, bundu alebo dokonca nohavice mi príde dosť zvrátené. Osobne mám rada "mom jeans" alebo rifle či nohavice, ktoré nie sú úplne upnuté k telu, no obrovské nohavice alebo aj nejaké iné kúsky, mi pekné neprídu.
Tieto módne trendy občas zájdu až tak ďaleko, že značky predávajú veci ako napríklad šaty, ktoré vyzerajú ako bublinková fólia a človek si ich určite obliecť na bežné nosenie nemôže alebo priehľadné nohavice. Všetky takéto kúsky predávajú známe značky za neuveriteľne premrštené ceny len z toho dôvodu, že ich označia ako niečo vysoko módne, kvalitné a dobré. A predsa len, keď už tá značka predáva aj "normálne" štýlové veci a často určuje trendy v obliekaní, tak má predsa len v niečom pravdu, no nie?
A nepripomína vám náhodou toto nejaký príbeh z rozprávkových knižiek? Že by Cisárove nové šaty? Človek je v dnešnej dobe tak zblbnutý, že už sám ani nevie, čomu veriť. A presne toto známi dizajnéri a značky využívajú vo svoj prospech.
Práve preto je dôležité, aby ste v móde ostali sami sebou. Noste to, čo sa vám páči, kupujte si to, čo sa vám páči. Aj keď to nie je kúsok, ktorý práve teraz "fičí" a neobjavuje sa na predných stránkach magazínov. Buďte sa mi sebou a práve vďaka tomu budete jedineční.

4 komentáre :

  1. dnešná doba je v tomto totálne chorá...súhlasím s tvojím záverom - nech si každý nosí čo chce :)

    WHEN PIGS FLY

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článek! Lidé se nechají hrozně snadno ovlivnit a přesně to co popisuješ sama taky nechápu a na sebe bych si to nevzala :) ale přesně, je to na každém co chce nosit :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovedaťOdstrániť