SOCIAL MEDIA

fake happiness

26. mája 2019
Nedávno som na Instagram zavesila príspevok, v ktorom som písala o tom, že ľudia na sociálnych sieťach vystupujú šťastní, aj keď nie sú. Že často hovoria o tom, ako sú šťastní, ako sa skvelo cítia a pritom je to všetko len pretvárka alebo zástierka.

Keď sa nad tým človek zamyslí, prečo je to vlastne tak? Prečo má človek akoby potrebu robiť zo seba to, čo nie je a byť šťastný pred ľuďmi, ktorých vôbec nepozná?
Nedávno sme sa na prednáške Dejiny žurnalistiky rozprávali o skvelom triku, ktorý spravil človek menom Lord Southwood. Tento človek, na to, aby predal svoje noviny a získal miliónový obrat, spravil jednu jedinú vec. K svojmu periodiku dával ako darček klasickú literatúru. V tom období bolo čítanie kníh, a najmä klasickej literatúry, výsadou múdrych a vyššie postavených ľudí. Ľudia si teda periodikum predplatili len kvôli knihám, ktoré k tomu dostali. Chceli totižto pred ostatnými vyzerať lepšie. Southwood tak využil ľudskú slabosť, ktorou bola a doteraz je, túžba vyzerať pred ostatnými dobre a intelektuálne.

Dodnes táto túžba z ľudskej prirodzenosti neodišla. Stále ju človek má, len sa trochu pozmenila. Namiesto čítania kníh sa dnes nosia značky. Postavenie v spoločnosti vám, tak ako v 19. storočí knihy, dnes urobí drahé auto, oblečenie či elektronika. Latka sa jednoducho o dve storočia niečo navýšila.
A čo vlastne z toho všetkého vyplýva? Jedna jediná vec, ktorou je, že aj po niekoľkých storočiach sa ľudská nátura nemení. Každý sa snaží vyzerať v spoločnosti dobre a svoje negatívne stránky či niečo, čo sa im nepodarí, jednoducho zakrýva. Niekedy sa ľudia snažili zakrývať svoje neúspechy alebo to, čo nechceli ukázať pred svetom, len v priamej komunikácií. Dnes je to o niečo ťažšie, pretože sme omnoho viac otvorení svetu a na sociálnych sieťach sa nechávame sledovať od tisícok až miliónov ľudí.




3 komentáre :

  1. Je to tak, dneska chce vypadat každý na sociálních sítích dobře, ale když je pak úspěšný tak musí uznat že to nebylo jednoduché a nějaké ty pády byly :) ale je to přirozené působit na veřejnosti v lepším světle, ale zase ty chyby nás dělají lidmi, takže mě se líbí když jsou lidi opravdoví :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  2. That is so interesting. I didn't know that about the books being given for subscriptions. It seems that the more things change, the more they stay the same!
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hello Cerna Nada, My name is Peter Louise, I'm from a Elite University. We studying your Blog and Outfits. You doing Fashion Blog very High Level. Just think about a High Paid Fashion Sponsor, to purchase you the most expensive status Fashion Brands. Would like to start collaboration work for your Blog : thecolorfulthoughts.blogspot.com Just very good Fashion Blog. I will come in Contact to you. Have a great Day. xxx Kind Regards Peter Louise

    OdpovedaťOdstrániť