SOCIAL MEDIA

books

17. mája 2020
Ahojte!

Nedávno som vám sem dávala nejaké tie tipy na to, čo pozerať a aké seriály stoja za to, aby ste si ich počas karantény alebo počas iného voľného času pozreli. Musím však povedať, že tieto tipy ešte určite prídu, pretože som mám Apple TV+ a zistila som, že tam je veľké množstvo skvelých seriálov. Hneď ako zopár z nich pozriem, vám dám echo.

Dnes mám pre vás dva knižné tipy - presnejšie však pôjde o rovno 7 kníh, pretože jeden tip zahrňuje rovno šesť kníh. Poďme teda na to.


Prvým knižným tipom je teda šesťdielna séria s názvom Vampire Academy. A ja viem. Viem, čo si asi hovoríte. Ďalšia tínedžerská cheezy vec. Pravdou však je, že tento príbeh má od toho pomerne ďaleko a nie, nie sú to ďalšie Upírske denníky. Treba dodať, že táto knižná séria vyšla niekoľko rokov pred nimi, takže...
Aby som vám dala do povedomia, ako som sa vôbec k sérií dostala. Všetko to začalo ešte pred asi dvomi rokmi, keď mi na Instagrame vyskočil jeden trailer na nejaký upírsky film. Uložila som si ho a následne naň zabudla. Pred niekoľkými týždňami som si tieto uložené položky triedila, pretože som tam toho mala veľké množstvo, a film som našla. Tak som si pozrela trailer a hneď na druhý deň som si ho hneď pri nejakej robote aj zapla. Sledovala som ho tak na pol oka, ale celkom sa mi zapáčil. Obsadenie hercov bolo veľmi dobré, a tak som hľadala niečo viac. Zistila som však, že aj keď bolo pokračovanie naplánované, film, bohužiaľ, nedostal zelenú a ostal len pri prvej časti.
Dôvodov mohlo byť viac. Osobne si však myslím, že tým najväčším bol problém s propagáciou, pretože film z roku 2014 sa ku mne dostal až po 6 rokoch. Nevedela som o ňom takmer nič, čo bola škoda, pretože ide o veľmi zaujímavý príbeh.

Ako som však zisťovala rôzne informácie, zistila som taktiež to, že daný film bol podľa knižnej predlohy. Išlo rovno o šesťdielnu sériu kníh. A tak som ich rovno začala čítať. Bohužiaľ, ilustračný obrázok pre vás nemám, pretože som ich mala v elektronickej verzií. Neviem či sa vôbec papierová verzia dá niekde zohnať - pozerala som viacero slovenských kníhkupectiev a nikde ich nemali. Všade boli knihy vypredané.

Musím povedať, že s týmito knihami som spravila svoj osobný rekord. 6 kníh som prečítala za brutálne krátky čas - týždeň a pol. Osobne čítam jednu knihu niekedy aj mesiac alebo dva, pretože od nej neustále odskakujem, nemám toľko času. Tejto dej ma však tak bavil, že som kvôli nej nepozerala žiaden seriál, nespala som (alebo teda, spala som omnoho menej) a len som čítala. Príbehy, ktoré celý dej posúvali dopredu boli perfektne precítené a napísané.

Okrem mňa si túto šesťdielnu "ságu" obľúbila aj moja Lolina, ktorá poslednú časť čítala až do 4 ráno, pretože sa od nej nevedela odtrhnúť (poznám ten pocit). Takže, ak máte chuť na zaujímavý príbeh okorenený dobrým humorom a trochou upírskeho sveta, rozhodne naň stavte. Prvú knihu po zhliadnutí filmu ani čítať nemusíte. Ja som ju prešla tak zrýchla, zopár vecí tak bolo trochu iných, ale inak bol film takmer rovnaký, až som bola prekvapená.

Druhou knihou, ktorú som si dnes pre vás pripravila a čítala som ju taktiež tento rok, sú Príbehy z New Yorku od Meave Brennan. Musím povedať, že túto knihu som so sebou ťahala aj do NY, pretože som si myslela, že prestupy a čakanie na letisku ma zabije a budem potrebovať niečo, čo ma odreaguje. Nakoniec som však nič také nečítala, pretože cestou do NY sa vyskytli určité technické problémy s ubytovaním, kvôli ktorým som musela celých 6 hodín všetko riešiť a následne sme išli cez milión kontrol.
V NY som veľa času na čítanie nemala a po ceste domov som bola tak unavená, že v Londýne na letisku som skoro zaspala, takže som rozhodne nečítala.

Knihy som sa teda moc nedotkla, ale po príchode som ju dočítala (pretože som ju mala pred odchodom do NY už rozčítanú) a musím povedať, že to bola krásna kniha, ku ktorej sa veľmi rada znova vrátim. Výhodou je, že ide o príbehy, ktorá napísala novinárka Maeve Breannan. Písala ich pod pseudonymom Rozvláčna dáma, do časopisu New Yorker. Môžete tak knihu kedykoľvek otvoriť, nejakú stranu si nalistovať a príbeh si prečítať. Ide o naozaj krásne príbehy, ktoré ukazujú New York, pre mňa, v neuveriteľnej podobe 50. - 80. rokov. Ak teda máte radi NY a chceli by ste si ho predstaviť, ako vyzeral v týchto časoch, rozhodne stavte na túto knihu. Maeve bola neskutočná a príbehy vám doslova vymaľujú celý príbeh pred vašimi očami.

5 komentárov :

  1. Po Príbehoch z New Yorku som dlho pokukovala, ale tvoj článok ma presvedčil si ju konečne hodiť na wishlist. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Díky za super tipy! Poslední dobou na knížky nemám moc času a musím se věnovat spíš učení, ale až bude volná chvilka, ráda na ně mrknu. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vampire academy jsem četla, už je to nějaká doba, ale vzpomínám si, že mě čtení tak bavilo, že jsem všechny knihy přečetla v podobně rekordním čase. :)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I didn't know the Vampire Academy film was based off of a book series. That sounds totally up my alley! Thanks for sharing these tips.
    the creation of beauty is art.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vampire Academy jsem taky četla, už je to taky chvilku zpátky, ale moc mě to bavilo, ačkoliv jsem si myslela, že to bude další typický fantasy příběh ze školního prostředí. :)

    OdpovedaťOdstrániť