SOCIAL MEDIA

favourite books

1. mája 2018
Knihy sú súčasťou môjho života. Milujem ich a čítam vždy, kedy môžem a kedy mám čas. Mnohokrát sa stane, že dlhšie nečítam, a keď po dlhej dobe vezmem do rúk knihu, je to naozaj perfektný pocit. Dnes mám pre vás niekoľko tipov na knihy, ktoré by ste si mali určite kúpiť alebo požičať, pretože sa mi veľmi páčili a niektoré z nich ma úplne zmenili.

Môj osobný názor je ten, že každá kniha, ktorú prečítame, nás nejako zmení. Či už ovplyvní naše zmýšľanie, niečo nové sa naučíme alebo len pozeráme na svet inak, zmení nás. Niektoré knihy to však spravia tak veľmi, až tomu neuveríte. Prvé štyri knihy, o ktorých budem písať, na mňa presne takto pôsobili.

Úlomky ženy I. a II.
Asi je len málo dievčat či žien, ktoré by nepoznali perfektnú webstránku Úlomky ženy. Na nej sa nachádzajú články, ktoré ukazujú, že ani v tých najťažších situáciách v živote, nimi neprechádzame samé. Vždy nimi prechádzal aj niekto pred nami a bude aj niekto po nás. Treba sa s tým len vysporiadať. A práve tieto články mi v mojom najhoršom období veľmi pomáhali.
Ako správna fanúšička tejto stránky a celkovo aj žena, ktorá potrebuje cítiť, že má nejakú oporu nielen zo strany rodiny či kamarátov, ale aj zo strany ostatných žien, som si kúpila prvú knihu Úlomky ženy I., ktorá obsahuje nádherné články. Presne tieto články mi neskutočne pomohli vždy, keď som potrebovala.
Druhú časť som si kúpila hneď, ako vyšla a prečítala som ju na jedno posedenie. Ak si prechádzate ťažkým obdobím, potrebujete "oporu" od iných žien alebo si len chcete jednoducho prečítať niečo, čo vás zmení, zmení vám pohľad na svet, na vzťahy a celkovo tak na všetko, určite by ste mali mať obe doma.
(Ne)verná
O tejto knihe, ktorá je takisto prepojená so stránkou Úlomky ženy, som už raz písala a nájdete ten článok presne TU. Kniha mi dala toho neskutočne veľa. Prečítala som ju za dva dni a to najdôležitejšie, tie vety a slová, som si vypísala. Pochopila som mnohé veci, ako napríklad to, že aj to zlé je niečo, čo nás posúva pred. Alebo aj to, že ženy sú neskutočne silné bytosti a zvládnu úplne všetko. Ak túžite takisto po nejakej knihe, ktorá má perfektný a pútavý príbeh, strhujúci dej a hlavne, dokáže vám zmeniť zmýšľanie, určite by ste si ju mali kúpiť aj vy.
Slobodná
Pokračovanie knihy (Ne)verná som si len nedávno kúpila, spolu s druhým pokračovaním knihy Úlomky ženy a som len niekde v polovici, no už aj po pár stranách som cítila, že ma kniha veľmi ovplyvňuje.

Ešte predtým, ako sa pustíme do ďalších kníh, chcela by som vám povedať, že by ste nemali začať čítať knihu s očakávaním, že vás zmení. Mne sa mnohokrát stalo, že som začala čítať knihu od nejakej kamarátky alebo knihu, o ktorej som počula, že vám zmení vaše zmýšľanie, s očakávaním, že mi ho naozaj zmení, a že to bude niečo "wau". Po prečítaní knihy som bola sklamaná, že som nič také nepocítila a že ma kniha nezmenila. Mala som príliš veľké očakávania a čakala som, že príde niečo veľké. Pri takýchto veciach by ste sa však mali zamerať na jednoduchosť a to, že knihu si prečítate preto, lebo chcete vy. Lebo si chcete prečítať niečo nové a niečo dobré.
Čistá duša
Knižka plná právd v krátkych slovných spojeniach či vetách. Knihu som dostala na narodeniny od mojej zlatej Loly, ktorá mi ju ešte tematicky previazala čiernou stuhou a ja si z nej čítam každý deň. Každá jedna strana je naozaj trefne napísaná.
Mengele
Knihu Mengeleho dievča som prečítala pred viac ako rokom na jedno posedenie. Perfektná kniha plná skutočných udalostí, bola napísaná naozaj perfektne a aj napriek zverstvám, ktoré sa diali počas druhej svetovej vojny, sa dala čítať. Niekedy mi vybehli až slzy, pretože tie veci sa bez nich čítať ani len nedali. A práve preto, že rada čítam knihy na tento štýl a história ma zaujíma, túžila som po knihe Mengele, ktorá mapuje život známeho lekára Mengeleho, ktorý bol počas druhej svetovej vojny veľmi známy. Ani som sa nenazdala a knihu som dostala od mojich zlatých dievčat na narodeniny, za čo som bola neskutočne vďačná. Do knihy som sa nedávno pustila a je naozaj neuveriteľná. Ak máte radi túto tému aj vy, mali by ste na ňu určite staviť.

Vo dvojici
Nikdy som nemala nejakého obľúbeného spisovateľa alebo spisovateľku, ktorú by som vyhľadávala hneď po tom, ako som vošla do kníhkupectva alebo knižnice. Vždy som čítala knihy podľa toho, ako sa mi páčil dej alebo podľa recenzií či trendov, ktoré práve bežali vo svete. Tak som sa napríklad dostala aj k Harrymu Potterovi už ako malé 10 ročné dievča, k Divergencií či k Hostiteľovi. Problém je, že medzi takýmito "trhákmi" je väčšinou útlm, kedy si musím vyberať aj iné knihy. To bol dôvod, prečo som začala čítať jednu knihu, ktorú som našla doma. Ani som poriadne nevedela, kto je jej autorom, pretože mala len biely obal. Neskôr som si poriadne preštudovala knihu a zistila, že ju napísal Nicholas Sparks. Predtým som od neho čítala The Notebook alebo po slovensky Zápisník jednej lásky. Tá kniha vo mne utkvela a práve preto som si musela prečítať hneď aj druhú časť. Prešlo veľa rokov, kým som si neprečítala knihu Voľba, práve od Sparksa a tak sa to všetko začalo. Stal sa mojím obľúbeným spisovateľom, na ktorého vždy stavím, keď si chcem pozrieť nejakú knihu a následne hneď hľadám aj filmové spracovanie. Ak je, vždy si ho aj pozriem. Nikdy si dopredu nepozriem film, najprv si prečítam knihu. Dôvod je asi ten, že potom by ma tá kniha nejako nelákala.. Ani sama neviem.
Kniha Vo dvojici je ďalším krásnym príbehom, ktorý si jednoducho musíte prečítať.

Tak, toto sú moje knižné tipy, ktoré sa mi nazbierali za pomerne krátky čas, pretože som začala nejako nakupovať a dostávať (čomu sa veľmi teším!) knihy :) Aká je vaša knižná novinka? :)

5 komentárov :

  1. Také miluji čtení, ale bohužel mě mrzí, že čtení nevěnuji tolik času kolik bych chtěla :(.
    Z těchto jsem žádnou nečetla, ale zaujala mě knížka Nevěrná :).
    Moje poslední knížky novinky jsou tři - Všechno, co máme, Perfekcionistky a Eleanor a Park :D, ale nejdřív chci přečíst knížku Ta přede mnou :). Teď, když na to koukám, tak každá knížka má snad úplně jiný žánr :D.

    Shard of Dreams

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já se ke čtení víc dostávám až teď, hrozně mě to chytlo. Kniha Čistá duša mě zaujala, ale nenašla jsem ji v češtině. Ne že bych slovenštině nerozuměla, ale nebylo by to ono. Jinak Úlomky ženy jsem zvažovala koupi, ale nakonec mě to nějak přešlo.
    Ještě mě zaujala i ta (Ne)Věrná, ale jak se znám, půjdu asi do jiných žánrů. Ale jinak fajn tipy! 😊

    Blogerka Klárka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihy ako Úlomky ženy mi prídu moc preceňované, viac ma zaujali Mengele alebo Vo dvojici :)

    IVANNA THE BLOGGER

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj ja milujem knihy a rada vidím čo druhí čítajú. O väčšine týchto kníh som nepočula, takže ďakujem za nové typy.

    https://lamodaeanarchia.blogspot.it/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Thanks for sharing it I would love to check them out. xoxo Cris
    http://photosbycris.blogspot.com.au/2018/04/sun-sand-sea.html

    OdpovedaťOdstrániť