SOCIAL MEDIA

mandľové maslo a domáce musli tyčinky

14. mája 2015
Máte radi musli tyčinky ? Ja ich zbožňujem, ale to zloženie je fakt nič moc.. Samé cukry a nijaká poriadna výživová hodnota. A tak som hľadala nejaký poriadny recept na dobré tyčinky, ktoré by som si mohla urobiť. A našla som.
***
Do you like musli bars ? I love them, but their ingredients are not good. Only sugar and no nutritional value. So, I was finding some good recipe and I found! 
Ale ešte pred receptom vám poviem hlavnú myšlienku celého článku. Skúšali ste už mandľové maslo ? Ja som mala možnosť ochutnať už niekoľko druhov arašidových masiel za pomerne krátku dobu - moja arašidová "závislosť" je iba necelého polroka. Najprv to začalo arašidovým maslom z Tesca. Prvá reakcia bola : Ako to môže niekto jesť?! Ale keď som si ho dala druhý, tretíkrát, už mi chutilo. Potom bol americký týždeň v Lidl. Nemohla som si ho nechať ujsť, ale kúpila som si len JEDNO v smooth verzii. Tú mám radšej ako crunchy. Maslo z Lidla bolo neuveriteľne dobré. Už som pochopila, prečo si ho každý kupuje. Skúsila som aj arašidové maslo s javorovým sirupom a pekanmi, ktoré je výborné. Kúpila som ho v Mark&Spencer. Je to jedno z tých novších masiel, ktoré tam majú aj spolu s kešu maslom, ktoré mne moc nezachutilo. Zdá sa mi dosť sladké a nevýrazné. Ale keď som vyskúšala 100% arašidové maslo, bola to láska na prvé ochutnanie. A teraz sa mi naskytla možnosť vyskúšať 100% mandľové maslo od stránky Môj protein.sk Môžem vám povedať, že sa nedokážem rozhodnúť, ktoré z masiel je lepšie. Obe sú úžasne tekuté, ale toto mandľové je trochu tekutejšie. Práve to sa mi na týchto maslách neskutočne páči. Tá tekutosť.
 Arašidové alebo mandľové ? Som dosť zvláštna v tom, že orechy samé nejem, neobľubujem ich, ale orieškové maslá u mňa teda vedú. Zatiaľ som nenarazila na nejaké 100% maslo, ktoré by mi nechutilo. Ak sa rozhodujete, ktoré maslo kúpiť, poradím vám, kúpte obe. Síce je mandľové o niečo drahšie, ale neoľutujete. A zo stránky Môj protein už vôbec nie. Majú tam kvalitné výrobky a výberom u nich nič nepokazíte :)
A teraz už na sľubovaný recept.
***
 But before recipe I tell you the main idea of the whole post. Do you try almond butter  ? I had chance try 100% peanut butter and this butter is great ! When I eat peanut butter for first time, I don´t like it. But after few weeks, I fell in love! I love smooth version. Today, I try 100% almond butter. It is my new love ! Try this butter with me ! 
 
Ingrediencie :
1 šálka datlí (vykôstkovaných) / 1 cup dates
1/4 šálky medu / 1/4 cup honey (or maple syrup...)
1/4 šálky mandľového masla - najlepšie mandľové maslo jedine ODTIAĽTO / 1/4 cup almond butter
3/4 šálky orechov / 3/4 cup nuts
1 a 1/2 šálky ovsených vločiek / 1 & 1/2 cup oats
1/4 šálky čokoládových hobliniek / 1/4 cup chocolate chips

Postup : 
Datle si nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte ich mixérom - vôbec nebude vadiť, ak ostanú kúsky. Musí vám z toho však vzniknúť lepivá hmota. Pridajte vločky, čokoládové hoblinky, oriešky a všetko zmiešajte tak, aby datle neboli v jednej guči, ale aby boli rovnomerne zmiešané s ostatnými surovinami. Zohrejte si med a mandľové maslo. Touto zmesou prelejte suché ingrediencie v mise. Poriadne premiešajte. Prichystajte si menší plech, ktorý si vysteliete papierom na pečenie. Zmes si dajte do plechu a rukami rozotrite. Pôjde to ťažšie, ale teplom rúk sa to poddá. Poradím vám : namočte si trochu ruky do vody, potom sa zmes nebude lepiť na prsty. Dajte na 10-15 minút do mrazničky.
***
Place dates in a food processor and mix until small bits remain and they form a ball. Transfer to a large mixing bowl and add oats, nuts, and chocolate chips. Stir with a wooden spoon, breaking down the dates so they disperse fairly evenly throughout the ingredients. Warm honey and almond butter in a small saucepan and pour over dry ingredients. Stir quickly to evenly coat. The chocolate chips will get a little melty - that's fine and even desirable.Transfer to a shallow pan (such as 8x8 or loaf pan) lined with parchment or plastic wrap and top with another piece of plastic wrap and use your hands to form the mixture into a tight square (keeping in mind you want them about 1/2 thick and you'll cut them into 10-12 bars) with a uniformly flat top. This will take a little work but the warmth of your hands will work well to shape them. Still covered, pop them into the freezer to set for 15 minutes. Remove and cut into 10 bars. Store in an airtight container or bag in the fridge to keep fresh, or in the freezer for longer term storage.


7 komentárov :

  1. Recept vypadá krásně, musli sušenky nebo tyčinky ale přenechám radši výrobcům. Já radši dělám třeba cheesecake nebo brownies :D


    NARA // czech fashion blog
    www.natalieklara.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím, že aj do cheesecaku alebo brownies sa dá výborne zakomponovať mandľové maslo ! :)

      Odstrániť
  2. What is this.? Look so deliciois.Would you like to follow each other?
    Let me know if you follow me.
    I will follow you back after it.
    Thanks.
    Www.tomntins.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Holka moja, snad všechna ořechová másla jsou luxusní :3 Taky jsem si na nich vypěstovala závislost! Arašídové, kešu, mandlové.. :) Jedla bych je pořád, na kaši, v tvarohu, s jogurtem..jen tak na lžičku! (nejlépe naběračku :D )
    A müsli tyčinky mám taky moc ráda, jen nerada čtu jejich složení :/ takže dík za super tip a recept, tohoto složení se opravdu nebojím a vypadají skvěle! :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Práve premýšlam nad tým, že by som ich urobila v nedelu keď k nám príde rodina zo Švajčiarska a oni majú radi takéto veci, len neviem čim by som nahradila to maslo :/ Myslíš že by to šlo aj bez neho? Alebo žeby som dala kokosový olej? Akurát to tomu robí asi tú dobrú chuť však? Ja tie maslá nekupujem a vždy mám problém s receptami kde sú lebo ich neviem nahradiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nekupuješ ani arašidové maslo ? :) nemusí byť 100% :) to ma prekvapili u teba! :D a jasné podľa mňa tam môžeš dať kokosový olej a rozphriať ho s medom :) musí tam byť niečo čo to spojí :) a práveže chuť to ani moc nezmení pretože to maslo tam bolo cítiť fakt len máličko :) nabudúce ho tam musím dať viac ! :D

      Odstrániť