SOCIAL MEDIA

history of: chokers

26. septembra 2019
Neviem ako vy, ale ja zbožňujem rôzne zaujímavé informácie ohľadom kúskov, ktoré sa teraz nosia. Dnes začnem také menšie "historické okienko", v ktorom vám budem písať krátku históriu a zaujímavé informácie ohľadom oblečenia, kozmetiky, módy a možno aj iných vecí, ktoré mi napadnú.
Samozrejme, ak budete mať nejaké nápady aj vy, pokojne píšte do komentárov. Veľmi rada spracujem aj niečo takéto.

Prvé "historické okienko" sa bude týkať celkom známych ozdôb krku s názvom chokers. Mnohí z nás ich poznajú najmä vďaka 90. rokom, počas ktorého sa nosili skoro neustále. Svoj boom zažili aj pred dvomi rokmi, kedy sa vrátili v plnej sile. Dodnes sú veľmi obľúbené a nosia sa v rôznych prevedeniach.

Ja nie som moc typ človeka, ktorý by túto ozdobu na krku nosil, no nehovorím, že doma asi dva nemám. V správnej kombinácií vyzerajú chokers veľmi dobre. Trochu som pátrala a z histórie som povyberala zaujímavé informácie, ktoré siahajú ďaleko za 90. roky. Aj napriek tomu, že mnohí ľudia si myslia, že práve v tomto období boli vynájdené, pravdou je úplný opak. Poďme sa na to spolu pozrieť.

Kým väčšina si spája chokers s 90. rokmi minulého storočia, ich história siaha ďaleko do staroveku, kde spĺňali trochu inú úlohu, ako len ozdobnú. V týchto dobách to boli amulety, ktoré mali spirituálne schopnosti a dokázali ľudí ochrániť. V tejto dobe sa vyrábali najmä z kostí vtákov.
Prešla nejaká doba a my sme sa presunuli do 14. storočia, kde známou nositeľkou chokers bola Anna Boley. Tá nemala choker z kostí vtákov, ale rovno z diamantov. Ten jej slúžil nielen k ochrane, ale taktiež z estetického hľadiska. Amulet však nepomohol a Anna skončila na gilotíne.
Aj napriek takémuto koncu sa chokers stále považovali za amulety, ktoré ochraňovali ľudí. Ako však roky prechádzali, z týchto amuletov sa pomaly stávali skôr ozdobné kúsky.

Chokers sa spájajú aj s Veľkou francúzskou revolúciou. V tejto dobe sa nosili červené stužky okolo krku. Tie nosili najmä ženy v strednej a vyššej vrstve spoločnosti. Tento štýl sa nazýval "a lá victime", čo znamená "ako obeť". Červená stužka okolo krku sa stala symbolom obetí, ktoré zomreli na gilotíne.

Následne sa presunieme do 19. storočia, kde sa z chokers pomaly stávali už len estetické kúsky. Tie bývali veľmi obľúbené najmä u prostitútok. Predpokladá sa, že čiernymi stužkami okolo krkov sa označovali práve ony.

Aj napriek tomu, že chokers mali veľmi zlú povesť počas viktoriánskej éry v Anglicku, ktorá trvala od roku 1837 do roku 1901, si ľudia tento doplnok obľúbili. Dôvod bol ten, že módna ikona tej doby, Alexandra, princezná z Walesu, ich začala mať v obľube. Keďže bola Alexandra "trendsetterka" tej doby, všetky bohaté dámy, ktoré si mohli drahý perlový choker zaobstarať, ho nosili.

V 20. storočí však neboli 90. roky jediné, kedy sa chokers objavili. Už v 40. rokoch sa stal tento doplnok veľmi obľúbený medzi americkými ženami vo všetkých vrstvách spoločnosti. Chokers sa dokonca objavili aj na titulke magazínu Life z roku 1944. Bola to titulka zobrazujúca nebojácne mladé ženy.
Okrem toho sa v 70. rokoch znova objavili, no tentokrát boli obľúbené aj medzi mužmi. Nosili ich napríklad Elvis Presley či Mick Jagger.
No a prichádzajú 90. roky, ktoré boli zlatou érou chokers. Tie sa spájajú najmä so speváčkami ako Britney Spears či Christina Aguilera. Každá teenegerka chcela aspoň jeden mať, no medzi ľuďmi, ktorí chokers nosili neboli len ženy. Milovali ich aj muži.

Chokers sa jednoducho stali súčasťou módy a sú ňou doteraz. Pre niekoho obľúbený, pre iných zas nenávidený kúsok tu je s nami už veľmi dlho, a myslím, že jeho obdobia sa budú stále striedať. Raz to bude kúsok, ktorý by mal mať každý a raz naopak, kúsok, ktorý by mal skôr ostať hlboko v šatníku.

3 komentáre :

  1. Ooh, what an interesting post. I never thought about the history of these accessories. What a fabulous topic to write about.
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ještě si pamatuju, že jsem jeden choker měla i v časopisu, když jsem byla malá a hrozně se mi líbilo ho nosit. Teď už doma žádný nemám.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť