SOCIAL MEDIA

zo života žurnalistu

12. januára 2019
Ešte predtým, ako vôbec začnem tento článok chcem povedať, že nie som človekom, ktorý by sa sťažoval. Úprimne, vždy sa snažím vidieť vo veciach to najlepšie a dať danej veci alebo osobe aj niekoľkokrát šancu. Občas je však niečoho až príliš.

Keďže sama hovorím o tom, ako sociálne siete a celkovo internet ponúkajú ľuďom mylné predstavy o svete, snažím sa prezentovať v tejto sfére skutočný život. To, čo sa v ňom deje. Aj napriek tomu, že som s mnohými vecami vo svojom živote spokojná, nie všetko je presne tak, ako má byť a nie všetko je vždy perfektné. Jednou z nich je aj škola.
Možno viete, možno nie, tento rok som začala študovať na vysokej škole. Bola som nesmierne nadšená, že som mohla začať študovať žurnalistiku, niečo, v čom sa roky pohybujem a niečo, čo je pre mňa nielen hobby, ale niečo, čo ma živí a v budúcnosti to plánujem robiť aj naďalej.
Myslela som si, že škola, na ktorú som sa tak nadšene hlásila a ešte s väčším nadšením som na nej začala študovať, ma posunie ďalej a dá mi niečo viac.
zdroj: WeHeartIt

Mýlila som sa.
Pravdou je, že mi nejaké informácie možno dá, no tieto informácie si sama môžem naštudovať aj niekde na internete alebo si ich zistiť niekde v knihách.
To, že viem písať články, zameriavam sa na veci ako SEO, reklamu a mnoho ďalších podobných "drobností", som sa naučila sama, vďaka praxi. Škola vám môže dať informácie, no praktické rady a veci, ktoré musíte ako žurnalista alebo novinár vedieť, vám nedá a musíte si ich osvojiť sami.
To, čo mi dá vysoká škola v tomto smere, mne ako človeku, ktorý v tomto odbore pracuje už približne štyri roky, je maximálne titul pred menom a pár informácií, ktoré ďalej možno ani nevyužijem.
Samozrejme, v životopise bude perfektne svietiť to, že som takúto školu vyštudovala.

Moje nadšenie klesalo zo dňa na deň a úprimne, pomaly som začala uvažovať, či je vlastne to, čo robím aj to, čo chcem robiť v budúcnosti. Inak povedané, táto škola mi dosť žurnalistiku odpudila, namiesto toho, aby mi mala dať nejaký ten povestný drive, v tom, nech pokračujem ďalej a dosahujem ďalšie ciele.

Prekvapil ma takisto aj prístup niektorých profesorov. Niektorí vám bez nejakého otáľania a servítky na ústach povedia, že to, že vyštudujete žurnalistiku neznamená absolútne nič a žurnalistom sa ani len nazývať nemáte.
Neviem ako ostatní, no ja sa hrdo žurnalistom nazývať budem, či už túto školu študovať budem alebo nie, pretože si myslím, že ľudia, ktorí v tomto odbore pracujú už niekoľko rokov a niečo dosiahli, áno myslím tým aj seba, sa tak nazývať môžu. Trvalo mi dlho, aby som sa dostala tam, kde som teraz a viem, že mi bude ešte dlho trvať, kým sa dostanem ďalej, no som hrdá už teraz na to všetko, čo som dosiahla.
zdroj: WeHeartIt
Na začiatku roka 2019 som začala uvažovať, čo vlastne robiť. Kam sa ďalej posunúť, čo vlastne robiť a či ma to, čo robím, baví alebo skôr ma to len drží na jednom mieste. Pretože dovtedy som svoju prácu brala ako niečo, čo milujem, čo ani práca nie je. Lenže čím viac som sa stretávala s nulovým a nepríjemným prístupom mnohých profesorov, tým viac som uvažovala o tom, či som si vybrala dobre a nemala by som robiť niečo iné.
Nebolo to ani tým, že by bol začiatok nového roka a dávala si nejaké predsavzatia, ktoré aj tak nikdy nesplním, skôr išlo o to, že som strávila jeden semester na škole, ktorú som považovala za môj vysnívaný cieľ a nedala mi ani len štvrtinu toho, čo som od nej očakávala. Čo som si myslela, že od nej môžem získať. Namiesto toho, aby som sa niekam posunula, som stagnovala na jednom mieste.

Po niekoľkých dňoch, dokonca až týždňoch, ktoré som mala hlavu v smútku, som pochopila viacero vecí a rozhodla som sa.
Pochopila som to, že písanie je pre mňa oslobodzujúci pocit, je to niečo, bez čoho si dnes už neviem predstaviť ani jeden deň a práca, ktorú by som chcela robiť aj naďalej. A to, že môžem a mám príležitosti (či už Interez alebo iné práce, ktoré robím) je pre mňa neskutočne perfektný pocit a som za to veľmi vďačná. Nenechám si to zničiť školou, o ktorej som si myslela, že mi ponúkne niečo úplne iné. A tým myslím napríklad rozvoj, nové informácie, ktoré dokážem využiť aj ďalej a hlavne ľudí, ktorí sú naozaj experti v tomto odbore a budú ho vyzdvihovať a hovoriť o ňom v pozitívnom svetle. Naopak som sa stretla s názorom, ktorý hovoril o tom, že žurnalistiku samotnú je študovať úplne zbytočné a treba pri tom študovať minimálne ďalšie dva odbory.
V škole nám doslova na každom predmete tlačia do hlavy to, aby bol žurnalista človek, ktorý bojuje za správny prístup, za pravdu a nemal by nič zametať pod koberec. Pravdou však je, že prístup a všetko, čo sme dostali my, už ako prváci v prvý semester, je presným opakom správneho prístupu.
zdroj: WeHeartIt
Okrem toho som sa rozhodla, že v škole pokračovať budem. Budem bojovať, aby som zvládla minimálne prvé tri roky a potom sa uvidí. Po niekoľkých rokoch budem mať možno úplne iný názor, aký mám teraz a na tom, čo som teraz napísala sa budem len smiať, no teraz to cítim takto a myslím, že nie som jediná z nášho odboru. S mnohými dievčatami, s ktorými som sa o tomto rozprávala, mi povedali toto isté.
Nenechám si však ovplyvňovať moju prácu, ktorú robím, a ktorú tak milujem školou, ktorá mi pohľad na prácu žurnalistu/redaktora/novinára neguje.

Články podobného typu nevydávam často a na veci v mojom živote, ktoré nevychádzajú sa nesťažujem, skôr ich riešim a snažím sa proti tomu bojovať, no niektoré veci ma jednoducho dostanú a svoj názor k nim vyjadrím. Napríklad aj takto, prostredníctvom článkov, čo mi ide asi najlepšie :).

11 komentárov :

  1. Já studuju mediální studia, což zahrnuje žurnalistiku, ale také marketing, PR a média obecně. První rok a půl je zaměřený spíše na žurnalistiku a další rok a půl bakalářského studia na marketing. Teď končím ten první rok a půl a jsem za to ráda. Obor mě baví, protože je hodně rozsáhlý a spousta těch věcí je zajímavých, nicméně jsem si uvědomila, že žurnalistika není pro mě to pravé a více se těším na tu reklamu a marketing. Zkoušeli jsme psát různé články, rozhovory a taky mluvení na kameru ve studiu. Teď jsme točili i reportáž. A ačkoliv je to všechno zajímavé a stojí to za vyzkoušení, přijde mi to hrozně stresující. Pořád nám říkají, jak nemá novinář nikdy volno, pracuje od rána do večera, musí hledat náměty na reportáž i ve volném čase a to by určitě nebylo pro mě. :D Ale je fakt, že taky máme předměty jako tvorba webových stránek a ty mi nedávají nic nového, protože to už všechno znám.

    I am Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár. Tvoj odbor musí byť naozaj skvelý, keďže je tam zmes všetkého. Uvažujem, že možno by som vyskúšala aj ja skôr takýto odbor.

      Odstrániť
  2. Učitelé by určitě neměli být tak negativní a měli by spíše povzbudit. Je škoda, že ti taková škola nic nedává, ale myslím, že v dnešní době hodně záleží na tom, jak jsi šikovná a školu k tomu už ani nepotřebuješ.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako píšeš, záleží už skôr na tom, ako je človek šikovný a ako sa dokáže presadiť.

      Odstrániť
  3. Možno masmediálna komunikácia by bola lepšia voľba alebo niečo čo má aspoň nejaký dosah na prepojenie žurnalistiky a internetového marketingu, pretože o tomto sa to v súčasnosti asi celé točí. Neviem, nevyznám sa až tak dobre ale už nejaký ten rok robím copywriterku, poznám princíp SEO (aj keď ho na svojom blogu a osobných článkoch nerada nejako využívam :D asi sa mi nechce premýšľať o volení kľúčových slov a píšem všetko na prvý šup) ale viem, že veľa ľudí v súčasnosti zamestná človeka, ktorý vie písať a ovláda tieto princípy aj bez toho, aby mal túto konkrétnu školu. Ďalšia vec, môj priateľ vyštudoval marketing, nemalo to so žurnalistikou absolútne nič spoločné a písal už pre 2 známe športové portály (jeho doménou je šport), asi 5 rokov má úspešnú FB stránku s viac ako 10K fanúšikmi a súčasne ho zamestnáva SME. Škola asi v tomto smere naozaj nie je až tak podstatná, hlavné je skôr to, že ťa to baví a toto je tvojím hlavným hnacím motorom. Existuje tiež veľa kurzov, ktoré v tomto smere pomáhajú a asi by som stavila hlavne na ne, keďže tlačená forma článkov je odsúvaná na vedľajšiu koľaj, digitálny marketing + žurnalistika sú alfa a omega dnešnej doby. Dobré pozitívum ale môže byť naozaj to, že v životopise sa môže štúdium žurnalistiky naozaj vynímať aj keď zrejme málokto vie, že budúceho žurnalistu do reálneho sveta v podstate ani nepripraví ... inak, veľa škôl je takýchto. Lákajúci názov, ktorý ti vlastne dá len titul a všetko sa naučíš až keď si reálne hodená do vody. Poznám to.
    Recenzie-Kozmetiky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár.
      Presne tak, aj ja som uvažovala nad tým, že možno zmena odboru by bola lepším riešením. Dnes je možné robiť čokoľvek, ak je človek šikovný :)

      Odstrániť
  4. Great post! Thank you for sharing! Would you like to follow each other? If the answer is yes, please subscribe on my YouTube channel and left comment & I'll follow you back on your blog.
    Blog - http://www.exclusivebeautydiary.com/search/label/en
    YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=YdX-b4gNzEE

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Och, tvoj článok mi teraz padol úplne vhod. Akurát sa rozhodujem o tom, kam na vysokú a podobne... a priznávam, som úplne stratená :D Síce už malička som chcela ísť študovať niečo spojené s písaním, no za posledné roky som sa od toho akosi po tej hŕbe prečítaných článkoch odklonia... z každej strany počujem len, že nebudem mať uplatnenie alebo to môžem robiť, aj keď tento odbor nevyštudujem. Ako si písala, aj pre mňa je písanie čímsi oslobodzujúcim, preto tá dilema, či to študovať alebo nie, či sa tomu venovať len ako záľube, či sa ubrať úplne iným smerom, lenže ktorým? Po prečítaní tvojho článku som však teraz trošku viac naklonená možnosti, že sa uberiem asi predsa len trochu iným smerom, keďže viem, že škola by ma od tohoto všetkého zrejme vedela dosť odradiť, už len keď som čítala o tých profesoroch. Každopádne sa chystám ešte na deň otvorených dverí, snáď mi to s tým rozhodovaním aspoň trochu pomôže. Prihlášku si tam však určite aj dám, myslím, že tým nič nestratím, no a potom nastane už to najväčšie rozhodovanie... teda ak ma vôbec príjmu :D

    OdpovedaťOdstrániť