SOCIAL MEDIA

instagram secret

17. augusta 2018
Nad touto témou som uvažovala už dlhšie a chcela som ju do článku použiť, no neskôr som na ňu zabudla, a tak som to ani nejako neriešila. Nedávno som však písala s touto témou článok (nie sem na blog), a preto som si povedala, že to spomeniem aj tu. Hneď na úvod vám dám jednu menšiu otázku:

Koľko ste ochotní riskovať pre jednu fotografiu?
Možno je tá otázka trochu pritiahnutá za vlasy alebo len možno neviete, čo tým myslím.
Myslím tým to, že dnes je zarábanie na Instagrame akoby takým verejným tajomstvom. Niektorí sa otvorene priznajú, že si pomocou tejto sociálnej siete zarábajú pekne vysoké čiastky, iní o tom radšej nediskutujú, a keď sa náhodou niečo takéto spomenie, sklopia oči a prečkajú, kým sa táto téma zas pretrasie a na chvíľku zmizne.
Úprimne, podľa mňa to nie je nič zlé. Ak má niekto talent, pekné fotografie a takisto aj nejakú kreativitu, prečo nie? Keď sa na to pozrieme z iného uhla pohľadu, je to nejaké to umenie. Problém nastáva pri iných veciach, ktoré s týmto všetkým prichádzajú. Je to napríklad fakt, že mnoho nadaných a talentovaných ľudí jednoducho nemieni vrážať peniaze do reklám a propagovať si svoj kanál, čo je dôvod, prečo nemá dostatok sledovateľov a zarábať nemôže. To je však to najmenej.

V článku, ktorý som písala som spomínala jednu fotografku, ktorá ukazuje skutočnosť, čiže to, čo sa za fotkami naozaj skrýva. Hlavnú rolu totižto nehrá prostredie. Mnohé fotky môžu byť odfotené aj v chatrči, pretože na instagrame uvidíte aj tak len štvorec fotografie, kde je odrezané úplne všetko. Stačí vám tak mať len jeden predmet, ktorý bude dominantný na fotografií (notebook s jablkom, iPhone alebo podobne "štýlovú" vec, ktorá dnes na fotke vyzerá lepšie ako my sami), trochu upraviť pár centimetrové okolie pomocou umelej kvetiny alebo vázičky, všetko to odfotiť na pekných kvetových obliečkach a hotovo. Fotka, ktorá si vyslúži stovky, až tisícky lajkov je na svete. A to môžete mať v izbe, kde ste fotili, neporiadok, prach, špinu, ktorú však nikto neuvidí.
Druhou sekciou sú filtre. Och bože, tie naše filtre, že? Priznajte sa, koľko máte v mobile aplikácií na úpravu fotografií? Dve, tri, štyri či päť? Niektorí môžno len dve, pretože im to pamäť mobilu nedovolí, no hneď ako kúpia lepšiu verziu mobilu, sťahujú appky jedna radosť. Ja sama sa priznám, že v mobile mám asi štyri aplikácie na úpravu fotografií. Mnohokrát však nepoužijem ani jednu, pretože aj samotný mobil má filtre, ktoré perfektne rozjasnia okolie, dodajú živšiu farbu a všetko na fotke, vrátane vás, vyzerá dokonale.
Práve v tomto prípade stačí odfotiť jednu fotografiu, ktorá ako tak vyzerá celkom dobre, "prehnať" ju cez desiatky filtrov a ku koncu vyzerá tak, že by ste ju ani na začiatku nespoznali. A je to, fotografia získava stovky lajkov a tým šťastnejším sa z nich sypú aj nejaké tie peniaze.

Tretia vec, ktorú chcem spomenúť je vysoká daň, ktorú musíte platiť za instagramovú popularitu. Ak túžite po veľkom úspechu, ešte väčšej základni fanúšikov a po tisícoch lajkov, musíte byť v neustálom strehu. Musíte sledovať trendy vo fotografiách a takisto musíte neustále vymýšľať, čo pridáte na svoj profil. Keď už raz totižto máte fanúšikov, začali vás sledovať z toho dôvodu, že sa s nimi delíte o svoje súkromie a o svoj život. Preto sú doslova hladní po vašich fotkách a netrpezlivo čakajú (niekedy aj poriadne stalkujú). Vy ste tak pod neustálym stresom. Možno teraz krútite hlavou, no je to tak. Každodenná aktivita, fotografovanie, upravovanie fotiek, uverejňovanie, komunikácia s fanúšikmi a k tomu aj nejaká naozajstná práca, ktorá vás predsa len bude živiť a takisto aj vaši skutoční a nielen virtuálni priatelia, je smrteľná kombinácia, ktorú jeden človek jednoducho nezvládne. Po chvíli by vám vybuchla hlava, a to doslova.
Nesmiem zabudnúť zmieniť ani to, ako si mnohí ľudia myslia o svojich "role models" akí sú úžasní. Aký perfektný život majú, neustále cestujú, jedia zdravo, cvičia, vidia nové miesta, spoznávajú nových ľudí a podobne. Veľmi veľa ľudí, a najmä mladých ľudí, teenagerov, ktorí sú doslova závislí na instagrame, túžia mať presne takýto život. Myslia si, aký je ich život nudný a že to, čo prežívajú slávne tváre sociálnych sietí je úžasné, no to nie je pravda. To, čo vidíte na internete je len virtuálny svet, z ktorého len málo ľudí žije v tom úžasnom svete, ktorý vidíte na fotkách či videách vy. Tento svet mnohokrát nie je reálny.
Možno si nepamätáte alebo ste nečítali článok o jednej blogerke, ktorá perfektne klamala ľudí. Jednoducho na svoj instagram pridávala fotografie z rôznych ciest ako napríklad to, že bola v New Yorku, v Disneylande. Neskôr sa sama priznala, že fotografie len upravovala a sama seba dosádzala do týchto miest. Vďaka tomuto peknému triku mala niekoľko stoviek tisíc sledujúcich a tisícky lajkov do perfektných záberov, ktoré ani neboli skutočné. Váš skutočný svet a život sa totižto odohráva vo chvíli, kedy položíte mobilný telefón a začnete normálne žiť. Pracovať, chodiť do školy, stretať sa s priateľmi, čítať dobré knihy, chodiť do kina a počúvať dobrú hudbu. Samozrejme, fotografie si môžete uverejňovať na sociálnych sieťach, no nesmiete sa nimi pohltiť, pretože vám ukradnú skutočný život, ktorý sa deje kým ste vy ponorení do virtuálnych aplikácií a sveta, ktorý ani neexistuje.

Možno sa to k vám dostalo, možno nie, no na instagrame si môžete takisto pozrieť viacero fotografií, kde fotografi, instagrameri, youtuberi, blogeri, vlogeri (volajte ich ako chcete) riskujú svoj vlastný život na úkor perfektných záberov z výškových budov či v mori plnom žralokov. Jednej blogerke sa práve takáto fotografia stala skoro osudnou, keď na ňu žralok zaútočil. Myslíte si, že stoja fotografie za tento risk? Že stoja sa váš celý život? Myslím si, že nie. Pre niekoho je možno sláva, uznanie, mnoho číslic pod fotkou s názvom "likes" a komentárov niečo, čo potrebujú, chcú a milujú, no pravda je taká, že v skutočnom živote sa vás nikto neopýta, koľko sledovateľov, "lajkov" či komentárov máte. V skutočnom živote ide skôr o charakter človeka, o to, aký v skutočnosti je, pretože na konci zistíme, že to, čo bolo najdôležitejšie v našom živote bola rodina, priatelia a ľudia, ktorí nás milovali a stále milujú.

13 komentárov :

  1. To je skvěle napsaný článek, mám stejný názor. Sice někdy toužím po více followerech a srdíčkách, ale život o tom není. Instagram vnímám spíše jako moje album s fotkami, které si chci někam hezky uložit. Bavilo by mě vydělávat si Instagramem, ale než tu fotku nafotíš, upravíš, vložíš správné hashtagy atd., něco to zabere. Ani tak pak nemáš jistotu, že to bude mít úspěch. Nikdy by mě nenapadlo na fotkách klamat. Jasný, kdo si kdy nevyretušoval třeba pupínek, ale dosazovat se do fotek, abych se následně přiznala? Tak kde to jsme :D!

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zhrnula si to naozaj krásne! Presne ako píšeš, život o tom nie je a instagram je akoby taký náš album so spomienkami.
      Mňa takisto prekvapilo, keď som si prečítala o tom, ako sa blogerka dosadzovala do fotiek :D Vraj to bol len nejaký prieskum, ale aj tak získala dosť sledujúcich :D

      Odstrániť
  2. Thanks a lot :D

    cool post and nice dress :)

    NEW DIY POST | THE MORE COOL BOARD EVER. :D
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je vážně hezky napsané. Mě baví hrát si s těmi fotkami a mít vyladěný feed, ale samozřejmě ne za cenu toho, že bych někde riskovala život nebo kvůli tomu zanedbávala třeba přátele a rodinu. Mně upřímně kromě zkreslené reality Instagramu vadí i to, kolik lidí najednou ztratí veškeré soukromí. Nejsem moc pro to, aby lidé sdíleli všechno o svých blízkých a dětech. Člověk si pak přečte různé diskuze a tam se sledující pouští do toho, jak se jmenuje a chová dvouleté dítě. Kolikrát padají i docela hnusná slova. Možná jsem moc úzkostlivá, ale já bych třeba své blízké nikam nesdílela, pokud by po tom sami nějak netoužili. Že budou lidi mít blbé řeči na mě nějak přežiju, ale proč by to měli odnášet i ostatní okolo mě? A že spousta blogerek je fakt schopná přidávat stories pomalu i ze záchoda.

    L e n k a

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne si to napísala! Presne tak, ľudia strácajú súkromie a napríklad pridávať fotografie s vlastnými malými deťmi, to by som neurobila. Myslím, že žijeme už teraz v dosť nebezpečnom svete bez svojho súkromia a každý by sa mal sám za seba rozhodnúť, či si sociálne siete založí alebo nie :)

      Odstrániť
  4. Já vždy říkám, že každý si vydělává tak, jak umí. Ale určitě bych kvůli fotce neriskovala.
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nice post. Lovely dress.
    And your nail color looks awesome.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Máš pravdu, že aj keď je to obyčajný post na Instagram, tak je to istým spôsobom umenie a ako každé iné umenie, aj toto sa vyvíja :) Napríklad také flat-lays nie sú vôbec jednoduché nafotiť, haha :D Niektoré blogerky dokonca používajú aj rebrík aby mali čo najlepší uhol :D

    Inak nádherné šaty, mám rovnaké len v takej bledej béžovej farbe :)

    IVANNA THE BLOGGER

    OdpovedaťOdstrániť
  7. so pretty >.< I want one too haha

    have a nice day!
    http://www.luchluchcraft.com

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Super článek! Já mám instagram spíš jako takovou památku a dávám tak fotky co se mi líbí, protože mě fotit baví :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Gorgeous dress! I really like it! Wish you amazing week!

    http://www.exclusivebeautydiary.com

    OdpovedaťOdstrániť