SOCIAL MEDIA

skin & body care

7. septembra 2020
Ahojte!

Nedávno mi z BENU lekárne prišli štyri produkty, ktoré som počas týždňa (plus-mínus) testovala a v tomto článku vám rovno dva odkryjem a poviem vám zopár informácií. Poďme sa na to rovno pustiť, pretože to bude trochu dlhšie.

Prvým výrobkom je vitamín D, ktorý ja osobne užívam už približne rok. Dôvod, prečo som ho chcela v tomto článku spomenúť je ten, že množstvo ľudí nevie, aký je dôležitý. Nehovoriac o tom, koľkým ľuďom chýba.

Ako som sa dozvedela, že mi tento vitamín chýba a musím ho doplňovať vo forme výživových doplnkov? 

Vráťme sa v čase približne na začiatok júla 2019. Skúšky som mala porobené už na konci mája, čiže som nemala žiaden stres (teda, nepreháňajme to. Stres na takej normálne hladine 😄). Stravovala som sa pomerne zdravo. Kde tu nejaká tá sladkosť alebo niečo menej zdravé. Snažila som sa však, aby som mala každý deň nejaké ovocie a zeleninu. Pravidelne som cvičila. Aj napriek tomu som si však v tomto období všimla, že mi akosi viac vypadávajú vlasy. Nejak som to však neriešila. Myslela som si, že je to len prechodné obdobie. V niektorých obdobiach totižto vlasy padajú viac ako inokedy.

Trochu väčší strach som však začala mať na prelome augusta a septembra, keď vlasy neprestali padať. Práve naopak. Množstvo vypadnutých vlasov bolo stále väčšie. Október a november boli asi najhoršie mesiace. Po večeroch som plakala, pretože som nevedela, čo sa deje. Ak ste na blogu noví alebo neviete, vďaka dobrej genetike som nikdy s vlasmi (a nechtami) nemala problém. Práve naopak. Vždy veľmi rýchlo rástli, boli pevné, husté a nikdy nepadali.

Počas októbra a novembra som však riešila zopár iných zdravotných problémov a tak, niekedy ku koncu novembra, keď som bola u mojej doktorky, som ju poprosila, aby mi vzala krv a dala spraviť rozbor, či mi v tele niečo nechýba, pretože sa to už nedalo zniesť.

O pár dní mi pani doktorka volala s tým, že všetko je v poriadku, len mám nízke hladiny vitamínu D, ktorý môže spôsobovať aj vypadávanie vlasov. Vitamín D som si kúpila a začala ho užívať ešte v ten deň a poviem vám, že o dva týždne som mala vlasy skoro v poriadku a na konci januára, keď som odlietala do New Yorku, som sa vlasmi vôbec netrápila.

Počas vianočných sviatkov som však mala viac času, a tak som začala čítať rôzne štúdie, ktoré sa vitamínu D týkajú.
Jedna malá odbočka od témy. Prosím vás, ak vás trápi nejaký problém, nikdy ho nevyhľadávajte na rôznych fórach ako napríklad Modrý koník. V ničom vám to nepomôže. Práve naopak. Zbytočne vás takýto portál vystraší. Ak o niečom chcete vedieť viac, ako napríklad ja o vitamíne D, čítajte si rôzne štúdie. Na internete je ich nespočetné množstvo a vo väčšine prípadov sú bezplatné. Áno, sú síce v angličtine, no v okolí máte určite niekoho, kto by vám ich preložil, ak po anglicky neviete. Poprípade využite prekladač, aspoň trochu vám pomôže.
Späť k téme. Zo štúdií som zistila, že až 80 % populácie trpí nedostatkom vitamínu D a pritom o tom ani len nevedia. Nedostatky sa často objavujú vo forme vyčerpanosti, nedostatku energie, zlej nálady, bolestí kĺbov alebo vypadávania vlasov. Ja som osobne trpela nielen padaním vlasov, ale aj bolesťami kĺbov. Asi dva mesiace som chodila po doktoroch, ktorí mi nevedeli povedať, z čoho by mohla bolesť ústiť. Nakoniec som začala brať vitamín D (kvôli vlasom) a bolesť kĺbov utíchla.

A prečo vlastne ľudia nedostatkom vitamínu D trpia? Spravidla je to preto, lebo netrávime toľko času na slnku, ako by sme mali. Ja osobne priznávam, že som veľmi často vnútri, pretože pracujem pri počítači. A ako iste viete, vitamín D je jedným z mála (ak nie jediný), ktorý si naše telo vie vo veľkej miere vyprodukovať pomocou slnka samé.

Ešte predtým, ako si pôjdete vitamín D kúpiť alebo objednať, vám chcem povedať, aby ste si sami nenaordinovali vitamíny ani minerálne látky. Áno, pre telo sú dôležité, no ak ich nepotrebujete, organizmus zbytočne zaťažíte. Plus, z niektorých vitamínov (napríklad z vitamínu A) sa môže človek predávkovať. Preto, ak plánujete nejaký vitamín zaradiť, choďte si dať urobiť krvné testy. Zaberie vám to len zopár minút z dňa, je to bezplatné a zistíte, čo vaše telo NAOZAJ potrebuje. Tak, ako som to zistila ja.

Výhodou vitamínu D od Jamieson je najmä praktická a malá krabička (ak si kúpite balenie 100 tabletiek). Plus, taktiež malé tabletky. Ja osobne nemám rada veľké a hrubé tablety, ktoré sa ťažko prehĺtajú. Občas mi robí problém prehltnúť aj túto 😄. Na BENU som inak vitamín D našla asi za najvýhodnejšiu cenu. Vo väčšine ho vždy kupujem na poslednú chvíľu v nejakých iných kamenných predajniach za pomerne vysoké ceny. Tentokrát si však dám pozor a na nákup pôjdem skôr ako spotrebujem celé balenie.

Presuňme sa na druhý produkt z dnešnej recenzie, ktorým je hydratačný krém od značky CeraVe. Túto značku poznám, videla som ju niekoľkokrát v reklamách a u mojich kamarátok. Dokonca Lola (my bff) má nejaký odličovací/čistiaci prostriedok na pleť od nej a nevie si ho vynachváliť. Musím povedať, že aj mňa nejaký čistiaci výrobok zaujal, no nakoniec som si ho zakázala. Doma mám toľko čistiacich a micelárnych vôd, emulzií a gélov, že kým ich spotrebujem, budem mať minimálne päťdesiat.
Ale, keďže som od CeraVe niečo chcela, rozhodla som sa siahnuť po klasike vo forme hydratačného krému. Mne je už trápne opakovať, že mám suchú pleť a dosť s ňou bojujem, ale je to tak. A preto hľadám vždy zaujímavé krémy, ktoré by mi mohli pomôcť s hydratáciou. Doma mám niekoľko pomocníkov, no vždy sa zíde nejaká novinka.

CeraVe hydratačný krém je veľký a za príjemnú cenu. Ako sa hovorí, za málo peňazí veľa muziky. Nemá takmer žiadnu arómu, čo je veľkým plusom. Nie všetky parfumované krémy mi sadli. Niektoré majú tak silnú vôňu, že to človeku až vadí.
Hydratácia je na vysokej úrovni. To, čo sa mi však na kréme páči najviac je fakt, že aj napriek vysokej hydratácií nerobí mastný film. Môžete ho tak používať napríklad pod mejkap.

Neviem ako vy, ale ja nie som moc typ, ktorý by používal denný aj nočný krém. Mám vždy jeden, ktorý používam ráno aj večer s tým rozdielom, že večer si na tvár dám hrubšiu vrstvu. CeraVe pekne vsiakne do pokožky a na vankúši nerobí žiadne mastné fľaky.

Konzistencia je mierne hustejšia, no nie príliš hustá. S krémom sa robí veľmi príjemne. Jednoducho sa do pokožky vmasíruje. Ak teda hľadáte krém, ktorý by vám hydratoval pokožku po celý deň aj noc, práve ste ho našli.
Plus, mám pre vás aj jeden tip. Ak by ste krém chceli vo väčšom balení, na BENU ho nájdete aj v balení 454 gramov.

Ja som s oboma výrobkami veľmi spokojná. Sú za príjemnú cenu a majú skvelé účinky. Nehovoriac o tom, že mi z BENU lekárne prišli veľmi rýchlo :)

4 komentáre :

  1. Vitamin D bych také měla začít brát, tvůj článek mi to hned připomněl. :D Jinak super, že jsi s produkty spokojená!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Souhlasím Déčko je potřeba. Ale já se musím přiznat, že k pravidelnému používám jsme se dokopala, až jsem ho dávala dceři. takže taky ostuda. :(

    Produkty značky Fit-day

    OdpovedaťOdstrániť
  3. This was such a powerful post. I am so glad you were able to find out what was causing the problem. Very good advice to get a blood test rather than self-diagnosing a potential problem.
    the creation of beauty is art.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. My Doctor is amazed how much I have vitamin D :) which is great x

    OdpovedaťOdstrániť