SOCIAL MEDIA

what is in my phone?

20. októbra 2018
Tento typ článku som plánovala robiť už tak dávno, že sa to dá počítať nie na dni, týždne či mesiace, ale rovno na roky. Vždy som si hovorila, že si nájdem čas a pekne spíšem moje obľúbené aplikácie, ktoré mi pomáhajú v každodennom živote alebo tie, ktoré rada používam, no nakoniec to dopadlo tak, že mi to úplne vypadlo z hlavy. Ale, dnes s týmto článkom prichádzam a dúfam, že vás inšpirujem nejaké tie appky stiahnuť alebo aspoň vám ukázať niečo nové.

Na začiatok by som vám asi mala povedať, aký mobil vlastne mám. Mám mobil iPhone Xs Max v zlatom prevedení.
Na mobily iPhone a celkovo aj na značku Apple som si zvykla okamžite a inú by som ani nebrala. Pred rokom a pol som si kúpila MacBook, s ktorým sa mi pracuje perfektne, takisto mám doma od tejto značky aj iPad a AirPods (slúchadlá). Pred približne štyrmi rokmi som začala so svojim prvým mobilom, ktorým bol iPhone 5S. Ten mi vydržal presne dva roky, kým som sa rozhodla, že prejdem na novšiu verziu, iPhone 7. V celku novú siedmu sériu mobilu som vymenila po 10 mesiacoch za nový, iPhone 8 Plus a tento som takisto po nejakých 11 mesiacoch posunula ďalej do rodiny, ako aj mobil predtým, a kúpila si najnovšiu verziu, iPhone Xs Max. Samozrejme, pre niekoho je to možno vyhadzovanie peňazí, pre mňa však nie. Mobil používam neustále, najmä na prácu a čím väčší displej, lepší výkon alebo lepší fotoaparát, tým lepší výkon a celkovú prácu môžem pomocou neho urobiť. Poďme sa teda pozrieť na samotné aplikácie, ktoré mám v mobile.

Na prvej stránke mám všetky dôležité aplikácie, ktoré používam pravidelne. Nemám vo zvyku mať hneď prvú stranu nejako preplnenú, aby som sa v nej mohla vyznať. Na tejto stránke mám teda základné aplikácie, ktoré už v mobile boli ako kalendár, hodiny, fotky, kamera, počasie, poznámky, pripomienky, kalkulačka a hudba. Aplikácie ako Facebook, Messenger, Instagram či Youtube vám asi nijako približovať nemusím. Aplikácia Shazam je takisto dosť známa, no na moje prekvapenie som sa stretla už s viacerými ľuďmi, ktorí ju nepoznajú. Ak ste sa s ňou nestretli, je to skvelá vec, ktorá vám nájde každú pesničku, ktorá ide napríklad v reklame, vo filme/seriáli alebo niekde v rádiu.
Jednou z najpoužívanejších a takisto najobľúbenejších aplikácií je Spotify. Na Spotify mám predplatenú aj funkciu Premium, pretože hudbu z tejto aplikácie počúvam neustále. Po ceste do do školy, zo školy, doma pri upratovaní alebo písaní článkov. Vyhovuje mi omnoho viac ako Hudba, ktorá je v iPhonoch. Tá funguje na veľmi podobný princíp ako Spotify.
No a nakoniec nastavenia, ktoré pozná snáď každý :)
Na spodnej lište mám takisto úplne základné menu ako história volaní, e-mail, safari a správy.
Na druhej strane mám takisto veľmi dôležité, no menej využívané aplikácie. Medzi mojich favoritov patrí napríklad We Heart It, z ktorého často robím aj inšpiratívne články sem na blog. Naozaj si na tom fičím a nie je dňa, aby som tam nebola. Druhá aplikácia je tracker ženských dní. Táto aplikácia sa mi zapáčila zo všetkých najviac a najviac mi aj vyhovuje. Ďalej aplikácia Zdravie, ktorú však moc často nevyužívam (pri aplikácií Fitbit vám aj vysvetlím prečo). Snapchat aplikáciu využívam len na súkromné účely ako napríklad videá, ktoré si posielame navzájom s kamarátmi (najmä s Lolou :D) alebo na fotografie. Sú tam skvelé filtrea videá môžu mať minútu, takže túto aplikáciu používam len na toto. 
Aplikácia Whitagram je skvelá najmä v prípade, keď máte fotografie na výšku a potrebujete ich mať štvorcové, aby vyzerali na Instagrame pekne. Táto aplikácia vám ponúka rôzne rámčeky a veľmi jednoducho sa s ňou pracuje. 
VSCO je aplikácia, ktorá je takisto veľmi známa, no ak ju nepoznáte, určite by ste ju mali vyskúšať. Nájdete v nej perfektné filtre na úpravu fotografií. 
Huji je aplikácia, ktorá vám spraví fotky do štýlu "oldies" pričom vám na fotografiu pridá aj rok, ktorý si sami zvolíte. Ja som mala napríklad na väčšine fotografií rok '98. 
Fotky Google sú skvelým úložiskom na zálohu fotografií. Mám pre vás taký "fun fact". V mobile nikdy, nikdy nemám viac ako nejakých 40 fotografií. Dôvod je ten, že sa v nich nerada prehrabujem a mám tam len dôležité fotografie alebo nejaké fotky, ktoré sú pre mňa niečim výnimočné. Všetky ostatné mám uložené v Google Photos, kde ich mám roztriedené na albumy. Niekedy som využívala Dropbox, no na ňom máte obmedzené úložisko, ktoré som veľmi rýchlo vypotrebovala :D Na Google Photos je úložisko neobmedzené :)
Hype Type je aplikácia pomocou ktorej si môžete do svojich stories na instagrame pridať zaujímavé pohybujúce sa písma. Túto aplikáciu som objavila len náhodne, no milujem ju! Samozrejme, v appke nájdete aj nejaké tie platené písma, no veľa ich tam je bezplatných a naozaj krásnych :) 
Quickshot je jednou z aplikácií, ktorú som si stiahla na základe reklamy, ktorá mi vyskočila na Instagrame. Ja som človekom, ktorý vie o reklame a všetkom tomto čo je "za tým" naozaj veľa. Sama v tejto brandži už nejaký ten piatok robím, a preto veľmi dobre viem, ako toto všetko funguje na psychiku človeka. Práve vďaka tomu dosť často odolávam rôznym reklamám a rýchlo ich preklikávam, no pri tejto aplikácií sa mi to nestalo. Jednoducho ma upútala perfektnou reklamou a som rada, že som ju stiahla. Krásne efekty a rôzne možnosti úpravy fotografií ma jednoducho dostali. Ak radi upravujete fotografie a máte radi pekné a najmä prirodzené filtre, určite by ste mali staviť na túto appku.
Instants je aplikáciou, ktorá vám z vašej klasickej fotky spraví "polaroidku". To znamená, že vaša fotka bude vyzerať ako vytlačená z polaroidu. Ja si často fotografie dávam vyvolať, a preto je toto pre mňa ako stvorené. Po takom dobrom polaroide snívam už dlho, no stále som doň nezainvestovala. V tejto aplikácií si môžete zvoliť aj písmo a na spodok "papieriku" napísať nejaký popis. Je to naozaj skvelá aplikácia a je presne vhodná pre ľudí, ktorí majú radi niečo takéto. 
Days je aplikácia určená pre ľudí, ktorí sa neustále tešia na nejaký deň v budúcnosti alebo na niečo nechcú zabudnúť. V tejto aplikácií si vy sami zvolíte obrázok (ilustračný alebo ten váš), zvolíte si dátum a čas a uložíte. Vždy, keď aplikáciu otvoríte, zistíte, koľko dní ostáva napríklad do narodenín vašej najlepšej kamarátky, do Vianoc a podobne. Toto je druhá a zatiaľ posledná aplikácia, ktorú som stiahla na základe videnia reklamy :D :) Páči sa mi však čisté a jednoduché spracovanie :) 
FitBit je aplikácia pre smart náramky, ktoré počítajú telesnú aktivitu. Tento náramok mám už približne rok a pol a je to aj dôvod, prečo nepoužívam klasickú aplikáciu Zdravie, ktorá je dostupná buď len v mobile alebo Apple Watch. Táto aplikácia mi ukáže prejdené kroky, spálené kalórie, dĺžku cvičenia a podobne. Ja som si tento náramok kúpila najmä preto, aby mi ukázal, koľko krokov vlastne prejdem a či sa dosť pohybujem. 
Nike Run Club a Nike Training Club sú aplikácie na cvičenie od značky Nike. Pri behu si v aplikácií Run Club môžem zvoliť aj Spotify a počúvať hudbu v Nike aplikácií, čo je skvelá vymoženosť, že nemusím behať z jednej do druhej appky. Rovnako je táto možnosť aj pri Training Clube. Okrem toho sú obe aplikácie perfektne spracované, čo sa mi na nich páči najviac. 
ToDoIst je jednou z najvyužívanejších aplikácií a stránok, ktoré navštevujem. Keďže okrem práce chodím aj do školy a mám viac povinností, všetko si musím plánovať. Som človek, ktorý dosť stresuje a má úzkosti. Práve tieto úzkosti na mňa doliehajú, keď niečo nestíham. To je aj dôvod, prečo si všetko plánujem. Aplikácia ToDoIst je skvelá v tom, že je prehľadná a postupujete aj do vyšších levelov vďaka aktivite, ktorú robíte. Po viac ako ročnom užívaní som už na približne 35 tis. bodov, čo je celkom fajn úroveň! :D V tejto aplikácií si môžete dať aj denný cieľ, koľko úloh chcete splniť, aké sú to úlohy a podobne. 
Tabuľky je aplikácia od Googlu. Používam ju len kvôli práci.
CP je veľmi užitočná aplikácia. Moc často hromadnou dopravou nechodím, no v pondelky som tak rozbehaná a behám z jedného kúta mesta do druhého, že nejaký prehľad mať musím. Cez klasický prehliadač v mobile je stránka CP dosť neprehľadná, a preto som si stiahla rovno aplikáciu. 
Mapy a Google Maps - nikdy som nechápala, prečo majú ľudia stiahnuté obe aplikácie. Pochopila som to až po niekoľkých fiaskách, ktoré sa mi s aplikáciou Mapy od Applu stali. Mnohokrát ma táto aplikácia povodila po celom meste, kým som sa vôbec dostala z bodu A do bodu B (v Bratislave sme nachodili namiesto 2 kilometrov asi 8), a preto som si stiahla Google Maps, ktoré sú užitočnejšie, no aplikáciu od Applu som si nechala, pretože ak pozerám nejaké veci na Safari, napríklad reštaurácie alebo nejaké miesta a kliknem na polohu, kde sa dané miesto nachádza, automaticky ma prehodí na aplikáciu Mapy, kde si nájdem všetky informácie. 
Na poslednej ploche mám aplikácie, ktoré využívam trochu menej. 
Ako prvá je aplikácia Ebay, ktorú síce nevyužívam až tak moc často, ale keď tam raz prídem, nakúpim toho naozaj veľa (najmä kryty na mobil). 
Potraviny domov je aplikácia od Tesca. Dosť často si totižto domov objednávame Tesco, pretože je to praktickejšie ako zabiť polovicu dňa vo veľkom supermarkete. Takto si vyberieme veci, ktoré potrebujeme, vyberieme dátum a čas, kedy sme doma alebo kedy potraviny potrebujeme a je hotovo. 
VÚB Banking a George go sú aplikácie od bánk, kde mám založené účty. 
Orange Go je zas aplikácia, kde si sledujem spotrebu paušálu. 
Stocard je perfektná aplikácia vďaka ktorej nemusím nosiť milión kartičiek v peňaženke a hľadať ich hodinu pri pokladni. Jednoducho si otvorím aplikáciu, kliknem na kartičku, ktorú potrebujem a nechám ju oskenovať pokladníčke. Výhoda je aj tá, že napríklad DM kartičku som si nezakladala, pretože ju má aj moja mama a aj moja sestra. Načo nám budú v dome tri? Vždy, keď som však išla nakupovať som nemala pri sebe kartu, lebo ju mala mamina alebo sestra. Teraz mám jednu z nich naskenovanú v mobile a nemusím ju pýtať od jednej alebo druhej. 
App Store je Apple obchod s aplikáciami.
Face Time je takisto moja obľúbená aplikácia, ktorú dosť často využívam na hovory. 
Niekedy som v mobile mávala niekoľko priečinkov, vďaka čomu som mala len dve strany na aplikácie v mobile. Nebolo to však veľmi praktické, pretože som stále musela hľadať priečinky a vyberať aplikácie. Takto ich mám prehľadne uložené a už viem, kde čo je. Na ploche mi však ostal jeden priečinok s názvom "Ostatné", kde mám aplikácie od Applu, ktoré skoro vôbec nevyužívam. Najčastejšie z nich využívam aplikáciu Súbory, v ktorej mám stiahnuté dôležité súbory napríklad zo školy alebo nejaké e-knihy :) 

A čo vy? Aké aplikácie sú vaše obľúbené? :)

12 komentárov :

  1. Vždycky mě překvapí, kolik aplikací lidi používají :) Já pravidelně používám asi 4 a úplně mi to stačí :) I když nedávno jsem našla jednu aplikaci - Poznámky a seznamy Google keep, která je úplně skvělá na dělání to do listů :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, niektoré v skutočnosti úplne pravidelne nepoužívam, ale väčšinu áno :) oo skvelé tipy, ďakujem! :)

      Odstrániť
  2. Spousty z těchto aplikací používám také a jsou super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky některé aplikace používám. Nejvíce jsem si oblíbila MiFit, to je velmi podobná aplikace, jako máš ty FitBit.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zaujímavé aplikácie. Ja osobne ich mám v mobile len pár. Vždy si ale stiahnem nejakú novú a ak sa mi zapáči, tak si ju nechám. Najčastejšie používam UNFOLD, Lightroom CC, VSCO a Aviary.

    Suesanqa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Unfold aplikáciu nepoznám, ale určite pozriem! Ďakujem za tipy! :)

      Odstrániť
  5. Mám taky iPhone a už bych k Androidu nepřešla, hrozně jsem si na něj za několik let zvykla :D
    Aplikace používám hodně podobné, prostě klasika sociální sítě, mhd a na úpravu fotek miluju VSCO cam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne ako hovoríš, Android by som už nebrala :D. VSCO je láska! :)

      Odstrániť
  6. Já používám asi hrozně málo aplikací oproti tobě, ale zatím mi to stačí :D super článek :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já moc aplikací nemá, ale určitě je to klasika Instagram, Facebook a taky Stocard, kam se nahrají všechny kartičky do obchodů a nemusím je tak tahat fyzicky v peněžence :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť