SOCIAL MEDIA

ach, tá gramatika

11. augusta 2019
Dávnejšie som dávala na instagram story, v ktorej som spomínala to, ako na jednom letáku, ktorý bol u môjho zubára, som našla asi dvadsať chýb. Pre tých, ktorí si nepamätajú alebo instastorku nevideli objasním situáciu.
Koncom júla som bola objednaná k zubárovi na desiatu hodinu doobeda. Samozrejme, počkala som si tam ďalšiu hodinu a pol, pretože tam bol totálny chaos (ako vždy). Keď ma už prestalo bavil scrollovanie na sociálnych sieťach, vypla som mobil a rozhliadla som sa. Okrem starých časopisov spred piatich rokov tam bol jeden jediný leták na stene. Niečo ohľadom náhrady zubov, nie som si istá.
A tak som si ho prečítala. Najprv raz, potom piatykrát, desiatykrát. Vždy, keď som si plagát znova prečítala (bolo tam naozaj len pár viet) som našla ďalšie a ďalšie chyby. Na malom zdrape papiera.
Z pobavenia, trochu z rozhorčenia a taktiež len tak, pre to, aby si aj ostatní ľudia všimli, čo všetko ide do tlače a pre verejnosť, som to zavesila na instagram.
(Mimo tému článku. Možno si hovoríte, načo sem dávam v takéto teplá kabát. Ja sa už pomaly pripravujem na chladnejšiu jeseň a keďže som kabátomaniak, musela som si už teraz aspoň jeden zaobstarať! A poviem vám, tento je úžasný aj na chladnejšie letné večery. Mám ho z Bonprix.sk - stačí len kliknúť a nájdete ho. Je fakt úžasný, pohodlný a príjemný. A hlavne, úžasne dlhý! A keď som teraz pozerala, má úžasnú cenu!!) 



Okrem správ, ktoré boli v podobnom duchu ako môj príspevok (čiže typu: to nemôže byť pravda/prečo niečo také niekto dovolí vytlačiť?!), sa tam objavilo aj pár reakcií typu, prečo sa vieš vytočiť nad takou maličkosťou?
Aby som to ozrejmila, pretože môj príspevok mohol vyzerať pre niekoho, akoby ma to naozaj neviem ako vytočilo a nemám čo iné v živote robiť, nebolo to tak. Nebolo to tak, že by som sa teraz nahnevala, leták chcela strhnúť a trhala si vlasy, že sa niečo také stalo.
Príspevok som zdieľala najmä z toho dôvodu, že takéto celkom nezodpovedné správanie vie ovplyvniť veľa ľudí. Vychádzam zo svojej skúsenosti. Keď som bola mladšia, a tým myslím časy, kedy som chodila ešte na základnú školu, som sa snažila cibriť si svoju gramatiku čítaním rôznych kníh (nie na tému gramatiky, ale bežné knihy - romány, detektívky, fantasy a podobne), časopisov alebo článkov na internete. Práve vďaka takýmto príkladom som sa naučila písať čiarky. Kde v skutočnosti patrí a naopak, kde nie. Taktiež som sa naučila to, ako sa niektoré slová píšu (v rámci a nie vrámci, súčasnosť a nie súčastnosť, odo mňa a nie odomňa a podobne). Videla som tie slová "v praxi" a tým pádom som vedela, ako sa píšu. Ak by som však videla taký leták s toľkými chybami (príkladom bolo napríklad krásne vyskloňované slovo monoimplantátoU - fakt dali na koniec U?!), asi by som sa len domýlila a správne by som sa písať nenaučila.
Samozrejme, občas sa stane, že sa chybička objaví, aj ja robím chyby. Nie som stopercentná a viem, že sa stále musím niečomu novému učiť. Aby však bolo na takejto malej ploche toľko chýb mi prišlo až prehnané. Do čakárne prichádzajú desiatky ľudí každý deň. Mnohí si leták prečítajú, keď je tam zavesený a čudujme sa potom, že niekto neovláda základy gramatiky. Keď máme takéto príklady, ešte aj u doktora v čakárni. Práve na takomto mieste by som čakala niečo poriadne.
A preto, mňa takéto niečo nijako nevytočilo, skôr ma to šokovalo a sklamalo, pretože v škole osobne ja a moje spolužiačky píšeme pravidelne diktáty a gramatické cvičenia (áno na výške), snažíme sa nerobiť chyby a neustále bojujeme s čiarkami a maličkosťami, a potom príde nejaký reklamný leták, ktorý mal na starosti nejaký človek, ktorý zaň dostal veľmi pekne zaplatené, a stane sa toto.

A preto, ak robíte nejakú robotu a nerobíte ju na 100 % alebo vás nebaví, nechajte to miesto radšej niekomu, kto túto robotu bude milovať, bude ho baviť a urobí ju naplno.

12 komentárov :

  1. Mně nad gramatikou některých lidí kolikrát stojí rozum. A na plakátech a v různých reklamách je to pěkná ostuda, když tam člověk najde chybu..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. Aspoň v týchto veciach by mala byť gramatika a jazyk správne.

      Odstrániť
  2. Mistakes definitely happen...but they shouldn't when information is being printed and displayed somewhere! It looks unprofessional, if you ask me.
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naprosto s tebou souhlasím, tímto stylem odfláknutá práce je vážně trapně směšná. Člověk by si aspoň na ty základy mohl dát pozor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja si zase myslim, ze svet vobec na gramatike nestoji a su ludia, ktori ju nie z vlastnej viny nikdy vediet ani nebudu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý má iný názor. Môj je ten, že jazyk, ktorým hovoríme, má určité pravidlá, ktoré by sa mali, minimálne v médiách a podobných veciach dodržiavať. Nehovorím, že každý musí ovládať gramatiku, ale ten, kto ju neovláda, nemá pracovať v tomto smere :) Pretože gramatika v médiách a žurnalistike musí byť 100 %.

      Odstrániť
  5. Souhlasím s tebou. Chápu, že někteří lidé mají třeba dysgrafii nebo tak, ale když tvoří nějaký propagační materiál, tak by to mělo být gramaticky správně. Jinak moc hezký blog! :)

    GrünHauz
    Š.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. Ak človek jednoducho gramatiku nevie, určite v tomto smere nemôže pracovať :)

      Ďakujem! :)

      Odstrániť