SOCIAL MEDIA

ako si urobiť linku?

24. marca 2020
Odkedy nosím výraznejšie linky sa často stretávam s otázkou: "Ako si ich robíš?", po prípade: "Ako to, že ich máš také presné/rovnaké?" Moja odpoveď je skoro vždy rovnaká a poviem niečo v zmysle: "Linky si kreslím už roky, takže ide najmä o prax."

A presne toto by som vám mohla napísať aj do dnešného článku. Základom každého kreslenia liniek je desiatka neúspešných pokusov, kedy je každá linka iná alebo krivá. Praxou sa naučíte, ktorý spôsob je pre vás ten najlepší a najmä, ktorá linka vyhovuje vám osobne najviac. Pretože na youtube a rôznych blogoch nájdete veľké množstvo rôznych postupov, ako linky nakresliť, no ani jeden z nich nemusí byť pre vás ten pravý.
Týmto však článok rozhodne neskončím. Dnes som sa rozhodla, že vám ukážem detailný opis toho, ako si linky kreslím. A nezabudnem spomenúť ani dôležité parametre, ktoré ovplyvňujú celý výsledný efekt. Poďme sa do toho pustiť!

Základom všetkých základov je správny podklad. Niektoré baby robia najväčšiu chybu v tom, že si linku kreslia na "holú" pokožku. Je to však veľmi zlý krok, pretože či už máte pleť suchú, mastnú alebo zmiešanú, tak či tak je jemne mastná. Nie je pripravená na čiernu farbu, ktorou idete oko dokresliť. Preto vždy myslite na to, že keď si idete kresliť linku, vždy majte na sebe mejkap, BB/CC/DD krém alebo nejaký podklad.
Ak nenosíte mejkap, kúpte si podkladovú bázu pod očné tiene. Tú aplikujte na celé oko a aj jeho okolie. Úprimne sa však musím priznať, že som doteraz žiadnu podkladovú bázu pod očné tiene, ktorá by bola dobrá nemala. Všetky (mala som ich už tri od rôznych značiek) boli akoby "vodové" a po nanesení sa rozplynuli.
Ja nosím mejkap a to kvôli tomu, že si na pleť nanášam rozjasňovač a produkty na kontúrovanie. A tie taktiež potrebujú určitý podklad. Osobne nemám problematickú pleť, no keďže si ju líčim aj ďalšími produktami, potrebujem na niečom stavať.

Ďalším krokom je púder, ktorý však môžete vynechať. Občas sa stáva, že mejkap úplne okolie nevysuší a linka sa rozpije. Stávalo sa mi to v určitom období. Sama som nevedela prečo. Pravdepodobne sa však zmenilo zloženie v linke, pretože ani samotný púder mi nepomohol pred jej "pokazením" po určitých hodinách. Vymenila som linku a odvtedy mi znova stačí len mejkap. Ak však viete, že sa napríklad viac potíte alebo máte mastnejšiu pokožku, kúpte si transparentný púder. Tým si už nakreslenú linku jemne poprášte a zafixujte. Alebo stavte na fixačný sprej. Ja mám jeden super od Mary Kay.

Keď máte základ vytvorený, presuňme sa na samotnú linku. V tomto prípade existujú tri základné typy liniek. Teoreticky dva, ale ja ich delím na tri.
  1. Gélové očné linky 
  2. Fixkové očné linky
  3. Tekuté očné linky 
Dá sa povedať, že fixky a tekuté očné linky spadajú pod jedno, ale rozdeľujem ich pretože je tu jedna vec, ktorá ich od seba odlišuje. Pri tekutých máte aplikátor, ktorý vkladáte do farby a následne ju ním nanášate. Pri fixke máte jednoducho fixku (v tomto prípade očnú linku Mary Kay), ktorá kreslí až kým sa jej neminie náplň, ktorú má. 
Ak ste v linkách začiatočník, rozhodne vám odporúčam linku vo fixke a to z jedného dôvodu. Pri tekutých, kde si aplikátor do farby namáčate, sa občas stáva, že si naberiete príliš veľa farby alebo sa farba "rozleje" na pokožke. Treba s ňou narábať opatrnejšie. Naopak, fixka je suchšia, a preto, ak ste si doteraz linky nelíčili, stavte na ňu. Minimálne ja som zo začiatku používala len fixky. 

Ku gélovým sama nemám čo povedať 😅. Nemala som pri nich moc šťastie. Najprv som mala dva po sebe nepresné a príliš hrubé štetce, ktorými sa rozhodne linky kresliť nedali a nakoniec som si kúpila nesprávny produkt - gélová linka bola príliš suchá a pracovalo sa s ňou hrozne. A síce mám teraz ako dobrý aplikátor, tak aj linku, nejako som si k tomuto typu neurobila žiaden vzťah. 

Pri výbere linky na seba netlačte. Keď tak si kúpte dve rôzne a skúšajte ich. Ja linky neustále mením a skúšam niečo nové. Síce som verná dvom-trom, snažím sa vždy nájsť nejaké ďalšie. 

Tretím krokom, po tom ako si vyberiete typ linky, je už samotné nanášanie. Pre človeka, ako som ja, ktorý vo vysvetľovaní nie je príliš odborník, skôr naopak, a dokážem sa zamotať vo svojich myšlienkach, toto bude fakt životný výkon! Ale, budem sa snažiť, aby ste tomu pochopili čo najlepšie. 
Linku si začínam kresliť vždy od spodnej časti. Uhol, do ktorého linka smeruje, mením podľa toho, ako chcem aby vyzerala. Zväčša je však jemne zdvihnutá dohora. Nie som príliš milovníkom rovných liniek.
(Dopredu sa ospravedlňujem za nie príliš kvalitné a presvetlené fotky. Na to, aby to bolo dobre vidieť, som musela fotky jemne zosvetliť. V mojom prípade som zvolila len podklad pod oči. Na tvári som inak nemala "nič", žiadny mejkap, pretože som bola celý deň doma 😅

Keď mám spravenú spodnú líniu, zatvorím oko, jemne si pokožku pri oku natiahnem (nie príliš, pretože v oblasti očí je veľmi jemná), linku priložím tam, kde som skončila a potiahnem smerom dovnútra do oka. Tým spravím akoby "kostru" vonkajšieho cípu. Túto kostru dokončím tým, že spravím tretiu líniu a to od začiatku oka. 
(Takto nejako vyzerá "kostra" linky.)

Teraz máte vytvorený približný obraz, ako bude linka vyzerať. Hovorím približný, pretože ešte nejde o úplne presný vzor, ako linka vyzerá. Ono, ja si linku najprv takto nakreslím, následne vyfarbím a jemne doupravím aby bola čo najrovnejšia a presnejšia. Čiže vyrovnám všetky nerovnosti - pri tomto kroku sa mi občas stane, že linku potiahnem takmer k ušiam 😄.
(Takto vyzerá linka, keď ju nakreslím. Ak ma však "poznáte", tak viete, že na fotkách mávam omnoho výraznejšiu linku. Práve preto toto stále nie je koniec.)

Následne si nakreslím podľa rovnakého postupu aj linku druhú a začnem ich upravovať tak, aby boli rovnaké. 
(Po tom, ako si nakreslím aj druhú linku a spolu ich začnem upravovať, sa dostanem k takémuto výsledku.)

Samozrejme, ani ja nie som bezchybná a občas sa stane, že jedna linka je viac rovná alebo vo vyššom uhle. Taktiež občas si robím tenšie linky. Poslednou dobou nosím už skôr takéto výrazné, no keď si napríklad líčim oči s očnými tieňmi, linku buď nedám alebo ju spravím tenšiu a menšiu.
Niektorí si teraz môžete povedať, že je to strašne výrazné alebo sú tie linky veľké. Ono, ja dosť často, keď som v škole od rána do večera alebo minimálne do poobedia, nosím okuliare, za ktorými sa linky tak trochu stratia (ako to môžete vidieť na prvej fotke). A v prípade, keď nosím šošovky, áno sú výrazné! 😅 Ale pre mňa osobne sú linky na to, aby výrazné aj boli.
Ak sa vám však takéto linky nepáčia, pokojne ich urobte kratšie :) Pomocou tohto návodu sa dá urobiť akákoľvek linka.

Pri linkách si musíte osvojiť nejakú svoju techniku. Ja som počas rokov techniky neustále menila. Raz som linky kreslila tak, raz inak. Posledné obdobie, približne dva roky, si však linky kreslím takto a myslím, že nič meniť nemusím. Osobne som s tým veľmi spokojná :)

Keď máte linku hotovú, stačí si už len namaľovať mihalnice a ste hotové! Pre tie, ktoré si chcú linku zafixovať, môžu využiť spomínaný púder alebo fixačný sprej. Je to na vás.
A najdôležitejšia pripomienka, popri kreslení liniek je všetko na vás. Jej hrúbka, dĺžka a aj tvar. Nebojte sa toho, rozhodne to za vyskúšanie stojí!
A ak si myslíte, že nie ste linkový typ, no doteraz ste linky neskúšali, hovoríte zle. Aj ja som si niekedy myslela, že linky nie sú nič pre mňa, že oči budem mať príliš veľké a výrazné. Podľa mňa, človek si na linky musí jednoducho zvyknúť a začať nosiť.
Na začiatku som nosila kratšie a menšie linky, neskôr som sa prepracovala k "obrom", ktoré mám dnes 😄.

Tak vyskúšajte a dajte vedieť! :) Dúfam, že vám dnešný tutoriál aspoň trochu pomohol. 

5 komentárov :

  1. I love how you did your eyeliner!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Your eyeliner looks fabulous! I agree with you that sometimes, you just need to get used to the lines and wear them. This tutorial is super informative and helpful.
    the creation of beauty is art.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maľovanie linky nepatrí zrovna medzi moje obľúbené činnosti ale milujem ked je pekne namaľovaná:D skvelý článok! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Linka pro mě vždycky byla oříšek! :D Jsi šikovná :))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já linky vůbec neumím :D linky sice vlastním, ale moc je teda nepoužívám a když ano, tak jen na domácí trénování :D
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť