SOCIAL MEDIA

detox

9. júla 2019
Okay, takže.. Možno pri niektorých veciach, ktoré vidím na Instagrame alebo iných sociálnych sieťach, môže vyznieť, že som nejaký extra veľké hejter a všetko a všetkých len súdim, no na niektoré veci sa jednoducho nedá nezareagovať.
Nie som človek, ktorý sa na niečo šťažuje, každého kritizuje a všetko sa mu zdá zlé. Práve naopak, často som ten typ, ktorý si sadne s mnohými ľuďmi a veľa vecí mu nevadí. Niektoré veci v internetovom svete sú však celkom pritiahnuté za vlasy a nedá sa byť len tak ticho.
Však, sami aj uvidíte pri tejto téme, aký názor máte na ňu vy sami a čo si o tom myslíte.

Nedávno som si vďaka jednej kampani, ktorá mi vyskakuje asi pri každom viac vplyvnom blogerovi či influencerovi spomenula, že pred nejakým časom (presne úplne neviem, kedy to bolo) sa spustila lavína detoxu od sociálnych sietí. Niektoré známe tváre slovenského a českého instagramu sa na jeden deň vypli aby ukázali, aké skvelé je byť offline.
V tej dobe som len mávla nad tým rukou, no pri najnovšej kampani nemenovanej značky, som sa len pousmiala. To, že si dá človek jeden deň oddych od sociálnych sieťach, no na druhý deň sa na ne vráti a je tam presne toľko isto (alebo dokonca ešte viac ako predtým) nemá absolútne žiadny vplyv na naše zdravie či na nejakú závislosť od sociálnych sietí.

Ja osobne som človekom, ktorý trávi na sociálnych sieťach a internete celkom dosť času. Ak od tohto času odpočítam prácu a vypočítala by som si čistý čas nejakej zábavy a toho, že len sedím za počítačom a mobilom a nerobím nič "poriadne", nebolo by to úplne najnižšie číslo, to viem. Viem však, že jeden deň bez mobilu alebo internetu to nezmení. Viem to hlavne preto, že som sama na túto tému písala prednedávnom článok, kedy sme v škole robili menší pokus a bez internetu sme mali byť jeden deň.
Ten jeden deň vám možno dá nejaký iný pohľad na vec. Môže vám pomôcť uvedomiť si, že občas na tom internete fakt trávime dlhé hodiny až je to nezdravé a nie je to dobré, pretože namiesto toho, aby sme si užívali prítomný okamih, ho premárnime.
Ale to je všetko, čo vám takýto jeden deň dá. Fakt. Nestane sa odrazu zázrak a vy naďalej nebudete potrebovať internet vo svojom živote. Pretože úprimne, keď sa po tých 24 hodinách na internet vrátite, budete musieť vyriešiť tonu mailov a práce (ak teda pracujete najmä pomocou internetu, podobne ako ja), ktorú musíte urobiť.
Ak chcete bojovať proti závislosti na internete a sociálnych sieťach, je dôležité na to ísť inak. Sledovať si čas, pomaly byť na internete stále menej a menej až nakoniec zistíte, že tých pár minút na prescrollovanie instagramu a odpísanie na správy vám stačí. Najprv však vy sami musíte chcieť.

Poslednou dobou je však veľkým trendom "hejtovanie" internetu a sociálnych sietí. Ako vytvárajú depresie, poruchy príjmu potravy, šikanu, self-hate a podobne. Dôležité je však uvedomiť si, že toto všetko nevytvárajú sociálne siete samé, len tak z ničoho nič. Vytvárame si to my sami predstavami a tým čo vidíme. Na celú vec sa treba pozrieť z viacerých uhlov pohľadu a pochopiť, že nie všetko je čierne alebo biele. Že to, čo nám internet svojou mocou dáva, nám aj berie a je potrebné sa od mnohých vecí odosobniť a brať ich s rezervou.
Preto detox od sociálnych sietí je možno pre niekoho perfektnou vecou, ktorou propaguje svoju značku či kampaň, no v skutočnosti nemá skoro žiadne účinky či výsledky. Všetko totižto začína od nás, od toho ako veci berieme a či si nimi necháme ovplyvniť svoje názory a život.

Plus, mám pre vás kód na nákup na e-shope SheIn! Na 15% môžete využiť kód: Q3cerna15

3 komentáre :

  1. Mám podobný pohled jako ty :) Na internetu a sociálních sítích hlavně trávím docela dost času, ale snažím se mít všechno pod kontrolou, přidávat třeba na instagram nebo na blog jenom příspěvky, u kterých vím, že za to stojí a ne každou blbost. A taky je dobré prožívat třeba dovolenou opravdu tam na místě, a ne si všechno jenom fotit jako blázen a nebo když jsem třeba na rodinné oslavě, odložit telefon na chvilku a věnovat se těm, kteří to potřebují :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I definitely spend a fair amount of time on the Internet (whether it is browsing social media or researching for an article) but it's not necessarily a bad thing. I think it all depends on what you're viewing. It's important to be able to find that balance between enjoying your time plugged in and also enjoying time not plugged in!
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cítím to hodně podobně jako ty. Chápu, že na internetu trávíme hodně času všichni. Jedna věc je na něm pracovat, rozvíjet se a druhá věc je bezmyšlenkovitě projíždět sociálně sítě a utápět se v "neštěstí" svého života. Lidé kteří jsou produktivní mají více než dost důvodu tady být, stejně jako ty i já, děláme něco co nás baví a snažíme se rozvíjet. K našemu blogerskému rozvoji ale potřebuje komunity a internet jako takový. Jsem vděčná za dnešní možnosti, jen je škoda těch, který svým životem a časem mrhají. Jsem za to, že je důležité si stanovit co na internetu děláme, jak dlouho a koho sledujeme. Snažím se sledovat jen lidi, kteří mě nějak motivují a na internetu být produktivní. Zároveň si myslím, že omezení styku s internetem a snižování jeho návštěv během všech dnů je super. Já sama ráda na celý víkend odložím mobil a užívám si života, výletů nebo jen lásky, která kolem nás je. Mobil odkládám i když jsem někdy s přáteli. Být bez internetu nedokážu, protože mi dává možnost dělat co miluju, ale když se snažím žít život mimo něj, ráda mobil odložím abych si tu danou chvíli patřičně vychutnala, protože o tom život je. Vnímat a být přítomný v daném okamžiku. Každý z nás si musí sám srovnat priority a rozdělit práci, plýtvání časem a život.

    Mimochodem tvůj blog se mi moc líbí a tvé články se opravdu dobře čtou. Budu ráda, když mi necháš nějakou zpětnou vazbu i ty na mém blogu. <3 krásný zbytek dne.

    OdpovedaťOdstrániť