SOCIAL MEDIA

I regret...

8. marca 2018

Najprv som si myslela, že dnešný článok bude krátky. S pár vetami o tom, že nemám inšpiráciu o čom písať, no potom ma napadlo milión myšlienok a skvelých nápadov, vďaka ktorým vznikol aj dnešný článok.
Ľutujete niektoré veci v živote?
Asi dosť čudná otázka hneď takto na začiatok. Niektorým stačí zrekapitulovať si posledných pár mesiacov a budú hneď vedieť, čo ľutujú. Niektorí budú dlhšie rozmýšľať a po zamyslení povedia pár vecí, ktoré im v živote nevyšli, a pri ktorých mohli povedať, že to fakt ľutujú.

Som človek, ktorého dokáže trápiť každá maličkosť, každá zle vykonaná vec alebo niečo, čo som dobre nespravila. Keď sa však pozriem do minulosti, neľutujem takmer nič. To slovíčko takmer je však veľmi dôležité. Nie som perfektná a myslím si, že nikto na svete perfektný nie je, no naučila som sa brať sa s chybami, ktoré mám. Viem, že vďaka tomu, že nie som sto percentne bezchybná, mám nárok na nejaké chyby v živote, vďaka ktorým sa poučím.

Niektorí berú chyby v živote, ako veci, ktoré sa nemali stať. Pozerajú sa na ne so smútkom a sklamaním v očiach. Ja som sa naučila brať chyby, ktoré som spravila, ako niečo, čo ma posunie vpred. Ako niečo, čo som spravila, no vďaka nim som sa dostala presne tam, kde teraz som. Samozrejme, aj na mňa občas príde tá chvíľa, kedy si poviem: "Toto si fakt nemusela povedať/spraviť," no nebýva to často a keď to príde, snažím sa vziať si z toho ponaučenie. Mnohokrát musím veľmi dlho rozmýšľať, kvôli čomu sa daná vec stala. Kvôli čomu som si musela niečo vytrpieť. Niekedy odpoveď nedostaneme hneď. Niekedy musíme počkať niekoľko dní, týždňov, mesiacov a niekedy aj niekoľko rokov. No verte mi, vždy sa nájde odpoveď, prečo sa niečo stalo. Mne sa stačí pozrieť na nedávne zlé obdobie, ktoré som nevedela, prečo sa dialo, no keď som sa na to pozrela z druhého uhla pohľadu, práve vďaka tomuto obdobiu som stretla jednu úžasnú kamarátku, ktorá mi neskutočne pomohla. A presne v tom to je. Niekedy musí z nášho života odísť nejaká osoba, s ktorou sme si mysleli, že budeme dlhšie, len aby nám do života mohla prísť ďalšia, ešte lepšia osoba.
Niekedy si musíme prežiť zlé obdobie len kvôli tomu, aby sme si viac užívali to dobré obdobie, ktoré príde.

Viete, dlho to bolo tak, že som len prežívala. Svoj život som mala rada, no nejako som si ho extra neužívala. Klasická rutina škola-domov-škola-domov. Čo z toho viac vyťažiť. Snívala som o tom, že po škole si budem svoj život omnoho viac užívať. Že budem mať skvelú prácu, priateľov, rodinu a podobne. Neskôr som si však uvedomila, že tá budúcnosť nemusí prísť. Nikdy nevieme, čo sa môže stať na druhý deň, a preto je dôležité, aby sme si každý jeden deň vychutnali naplno. Môj život sa zmenil a ja som si začala každý jeden deň poriadne užívať. Samozrejme, nebolo to zo dňa na deň, nič nie je zo dňa na deň, ale verte mi, život sa mi zmenil a ja som pochopila, že každý deň môže byť vďaka tým správnym ľuďom perfektný. Na každý jeden deň sa jednoducho teším a snažím sa ho spríjemniť niečím, čo mám rada. Aj keď to má byť len nejaká maličkosť.
Takisto som pochopila, že moje šťastie nezávisí od ostatných ľudí a nesmiem dovoliť, aby moja nálada závisela od ostatných. Presne toto som prežívala nedávno a nechcem to viac zažiť. Som veľmi empatický a citlivý človek a samozrejme, keď moja kamarátka alebo niekto v blízkosti sa cíti zle, viem súcitiť s nimi. Viem však, že ľudia tieto vlastnosti vedia zneužívať a zistila som, že si musím dať na niečo takéto pozor.

Aby som sa však vrátila k tomu, o čom som písala na začiatku. Ľutujete niečo? Obzrite sa späť, pozrite sa na svoju najväčšiu chybu v živote, aj keď je to ťažké a možno nepríjemné spomínať na to. Keď si na ňu spomeniete, spomeňte si potom na všetko to, čo sa dialo a na celý váš život od tejto chyby. Stretli ste niekoho skvelého, kto vám rozjasnil deň? Dosiahli ste nejaký úspech alebo sa vo vašim živote niečo zmenilo? Určite áno a verte mi, ak by ste tú "chybu" nespravili, nikdy by sa to nestalo. Pretože každý jeden čin v našom živote má za následok nejaký výsledok, ktorý sa skôr či neskôr ukáže (tzv. nedávno spomínaný "butterfly effect")
A tak neľutujte nič, čo ste spravili. Pretože práve tieto chyby z nás robia tých ľudí, ktorými sme.

3 komentáre :

  1. Moc pěkná slova. Já nelituji ničeho. I to špatné, co se mi stalo, mě určitým způsobem posílilo a poučilo. Teď jsem relativně šťastná, i když bych některé věci změnila, ale uvidím, co přinese život a čas :-) my jsme jen figurky, které dokáží věci popostrčit určitým směrem a aspoň trošku je ovlivnit...
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Úžasně napsaný článek. Je hodně chyb, kterých v životě lituju, ale jak píšeš, člověka ty chyby posunou v před. A nakonec jsem zjistila, že všechno zlé je pro něco dobré.
    everyday-lifecz.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zrovna na tohle téma jsem včera diskutovala s kamarádkou. Já nelituju ničeho. Lépe řečeno, jsou věci, za které se stydím, ale kdybych je měla změnit, nezvolila bych si to. Jak říkáš - nebyla bych to já. A vždycky je místo pro to, zlepšovat se. Nikdo se nerodí dokonalý. Super téma!
    Kout světa

    OdpovedaťOdstrániť