SOCIAL MEDIA

butterfly effect

6. marca 2018
Počuli ste už o efekte motýlich krídel? Tento efekt je známy aj pod názvom “Motýlí efekt”, “Teória chaosu” alebo po anglicky “The Butterfly Effect”. Znamená to, že aj malá vec, ako napríklad trepot motýlich krídel, dokáže na druhej strane Zeme vyvolať tornádo. Vysvetlím vám to lepšie, na mojom príklade.

Hovorí sa, že nejaké zvraty v živote, hlavné myšlienky či situácie sa stanú práve vtedy, keď to nikto neočakáva. Rovnako sa to stalo aj mne.
Bol to úplne bežný utorok, ktorý odštartoval všetko to, čo sa stalo. Práve od tohto dňa som sa stávala úplne iným človekom. Stávala som sa pomaly ženou. A to len vďaka jednému človeku.

A presne tu sa ukázal efekt známy aj pod názvom motýlí efekt
Vráťme sa späť v čase, kedy som si vyberala strednú školu. Rozhodovanie bolo medzi dvomi školami a to Obchodnou akadémiou, kde mimochodom chodila aj moja mama, a Hotelovou akadémiou, o ktorej som do deviateho ročníka nepočula absolútne nič. Dlhé premýšľanie, rady od rodičov a výber z väčšieho množstva jazykov ma priviedli k tomu, aby som sa nakoniec zapísala na Hotelovej akadémií, kde budem študovať o rok viac, ako na inej strednej škole na Slovensku. 
A máme to tu. Taká bizarná vec, ako rozhodovanie sa o tom, na akú strednú školu pôjdem a to, že som študovala o rok navyše malo za následok, že som v poslednom, piatom ročníku, stretla človeka, ktorý mi môj život zmenil o stoosemdesiat stupňov. A nielen môj život, ale aj mňa.

Ďalší, tento raz motýlí efekt s kratšou dobou čakania na výsledok, sa ukázal v spomínaný, obyčajný utorok v septembri, kedy som si hovorila, že ani nevstanem a nepôjdem do školy. Ak by som sa totižto prevrátila na druhý bok, spala ďalej a nešla do školy, nestalo by sa to, čo sa stalo. No ja som vstala, nachystala sa, išla do školy a stalo sa to, čo sa stalo.

Je naozaj zaujímavé a až neuveriteľné, ako jedno malé, pre nás práve teraz možno nepodstatné rozhodnutie, spraví zmenu našej budúcnosti. Ako z nepopísaného papiera nášho života si vytvárame svoj vlastný príbeh vďaka rozhodnutiam, ktoré robíme.

2 komentáre :

  1. Taky vždycky musím nad podobnými situacemi přemýšlet - co by se stalo kdyby a neměla jsem udělat radši tohle apod. Ale stejně pokaždé dojdu k tomu, že to, co se děje je jenom na mně a ten zbytek neovlivním. A taky, že ty nejlepší věci se většinou stanou, když je nečekám. :)
    Kout světa

    OdpovedaťOdstrániť